Председателят на Европейския съвет Доналд Туск съобщи, че държавните и

...
Председателят на Европейския съвет Доналд Туск съобщи, че държавните и
Коментари Харесай

EС ще реши три дни преди срещата във Варна с Турция дали тя ще се състои

Председателят на Европейския съвет Доналд Туск заяви, че държавните и държавните ръководители от Европейски Съюз ще решат през март дали срещата, планувана във Варна с турския президент Реджеп Ердоган, ще се състои, съобщи Българска телеграфна агенция. При състояние, че идващото съвещание на Европейския съвет е на 22-23 март, а срещата ЕС-Турция във Варна е планувана за 26 март, оказва се че решението ще е реалност три дни преди необятно рекламираното събиране в България.

Туск означи, че при разискването на ситуацията в Кипър през днешния ден европейските ръководители са изразили съпричастност с Никозия. Туск дефинира като престъпление държанието на Турция, която пречи в кипърските териториални води да бъдат осъществени изследвания за залежи на газ. Европейският съвет е подкрепил също Гърция по противоречивите въпроси с Анкара. Съветът приканва Турция да съблюдава интернационалното право, тъй като делата й опонират на добросъседството.

Европейският съвет приканва Иран и Русия да престанат поддръжката за насилието на режима на Башар Асад в Сирия. По въпросите на Европейски Съюз на днешната среща участниците са се обединили към потребността от повишение на разноските за битка с противозаконната миграция, защитата, сигурността, образованието.

Председателят на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер посочи, че 14-15 страни са изразили подготвеност да усилят вноските си в общностния бюджет поради упования годишен дефицит от към 10 милиарда евро около напускането на Англия. Юнкер уточни, че в случай че Европейски Съюз резервира досегашните си разноски за доближаване и земеделие, останалите пера от бюджета би трябвало да бъдат съкратени съвсем на половина. Не ми харесва, само че би трябвало да има понижение в земеделската и кохезионната политика, съобщи той.

Юнкер и Туск показаха изцяло противоположни оценки за издигането авансово на водещи претенденти за ръководител на Европейската комисия. Според Юнкер, в случай че този метод се употребява отново, както при неговия избор през 2014 година, това би било по-демократично. Туск е на мнение, че водещите претенденти не способстват за демокрацията.

Европейският съвет през днешния ден е решил да не дава обещание поддръжка за водещ претендент, откакто преди месец Европейският парламент одобри решение да не гласоподава за претендент, който не е бил авансово прочут. Идеята за сливане на постовете на ръководител на Европейска комисия и на Европейския съвет през днешния ден не е провокирала интереса на европейските ръководители.

Според Юнкер обединен ръководител би отговарял на контракта за Европейски Съюз. Той цитира контракта, в който също написа, че броят на еврокомисарите би трябвало да бъде еднакъв на броя на най-малко 2/3 от страните в Европейски Съюз.

Европейският съвет през днешния ден е подкрепил предлагането на Екологичен потенциал от следващата година броят на евродепутатите да бъде 705 след напускането на Англия. Туск дефинира английската преговорна позиция с Европейски Съюз, в случай че е представена вярно в медиите, като " илюзорна ". Той изрази цялостна убеденост, че резултатът от договарянията с Лондон ще бъде оценен от Европейски Съюз обективно. Туск ще се срещне с английския министър-председател Тереза Мей на 1 март - ден преди тя да изложи в тирада визията си за връзките сред Англия и Европейския съюз след Брекзита.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР