Председателят на Европейския съвет Доналд Туск и Европейската комисия отхвърлиха

...
Председателят на Европейския съвет Доналд Туск и Европейската комисия отхвърлиха
Коментари Харесай

Първи пряк сблъсък на Борис Джонсън и лидерите на ЕС за Брекзит

Председателят на Европейския съвет Доналд Туск и Европейската комисия отхвърлиха предлагането на английския министър председател Борис Джонсън за предоговаряне на съглашението за Брекзит. От Брюксел са безапелационни, че Лондон не предлага действителна опция на защитния механизъм против нова граница на остров Ирландия.


Формален агитационен ход - " пробвах се, а те не желаят ". Така в Брюксел поясняват писмото на Борис Джонсън до Доналд Туск. Две съответни неща в него скандализират и ръководителя на Европейския съвет, и Еврокомисията - че Джонсън предлага защитният механизъм да бъде сменен единствено от голи обещания и неразбираеми задължения и че съглашението за Брекзит, а не самият Брекзит, застрашавало мира в Северна Ирландия. Туск отвърна в туитър, че " съперниците на този механизъм, които не оферират действителни други възможности, в действителност са за връщането на границата на остров Ирландия. "
Наташа Берто, говорителка на Европейската комисия: Писмото не предлага настоящо правно решение за попречване на връщането на ирландската граница. Не показва каквито и да било съответни други възможности. Няма гаранция, че такова съглашение би останало в действие до края на преходния интервал.
Европейският съюз е изрично на позицията, че нова граница на остров Ирландия ще срине съглашението от 1998-а, с което беше комплициран завършек на 3 десетилетия безредици в Северна Ирландия. А на Борис Джонсън остава вярата да убеди немския канцлер и френския президент, че би трябвало да създадат компромис. Срещите му с Ангела Меркел и Еманюел Макрон са планувани за на следващия ден в Берлин и за четвъртък в Париж.

В противоположен случай Брекзит на 31 октомври ще е без съглашение. А хаосът ще засегне и откритите от дълго време в Обединеното кралство жители на Евросъюза. 2 милиона от тях може да получат отвод да останат там, тъй като изчакват крайния период да се записват като уседнали. Този период е краят на идната година, а държавното управление на Джонсън разгласи, че ще спре внезапно свободното напредване още в деня на Брекзит. И не е ясно по какъв начин ще бъдат разграничавани те от новопристигащите на Острова.
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР