Председателят на европейския регулатор на капиталовите пазари Стивън Майор пристигна

...
Председателят на европейския регулатор на капиталовите пазари Стивън Майор пристигна
Коментари Харесай

Наблюдаваме внимателно виртуалните валути

Председателят на европейския регулатор на финансовите пазари Стивън Майор дойде в София за редица срещи в Комисията за финансов контрол и в Българска народна банка. За първи път Съветът на надзорниците на Европейския орган за скъпи бумаги и пазари /ESMA/ заседава в България. Домакин на събитието бе Комисията за финансов контрол. Заседанието, което се състоя на 22 и 23 март 2018 година, е част от календара на българското председателство на Съвета на Европейския съюз.
Стивън Майор, ръководител на Европейския орган за скъпи бумаги и пазари, даде извънредно изявление за " Стандарт ".

- Г-н Майор, ще има ли проблеми на финансовите пазари поради Брекзит или всичко ще мине без сътресенния?
- Няма по какъв начин да си мислим, че Брекзит няма да има последици за финансовите пазари - Англия е най-големия финансов пазар в Европа. От друга страна имаме съществени бизнес връзки сред Англия и 27-те страни от Европейски Съюз. Това, което вършим като европейски регулатор, е да се приготвим за решението на Англия да напусне. Едната заплаха е Обединеното кралство да напусне до март 2019-а без да са реализирани никакви предварителни ограничения. По-рано предходната седмица чухме положителни вести за желанията на договарящите да се премине през временен режим и по този начин да се предпазим от така наречен корав Брекзит. Но, по този начин или другояче, би трябвало да се сме подготвени за този риск, в случай че нещата не се получат безпрепятствено. Това, което следим, е в коя част на финансовия пазар има риск от пробив. В някоя част участниците в пазара могат да бъдат готови по-лесно за резултата на Брекзит, в други ще бъде доста по-трудно. Ролята ни е да открием тези места, където това ще се случи по-трудно и да подготвим такива условия към участниците, тъй че те да се оправят по-лесно с прехода и възможните опасности.

- Какви са предложенията ви за такива условия?
- Например, ние следим организациите за кредитен рейтинг и към този момент ги помолихме да бъдат готови до края на март, 2019 година След Брекзит кредитните организации ще бъдат подложени на повече подозрения измежду 27-те страни от Европейски Съюз. Затова ги помолихме да ни дават анализите си и проектите - какъв брой индивида и анализатори би трябвало да бъдат преместени в страните от Европейски Съюз, кои контролиращи функционалности би трябвало да бъдат преместени в ЕС-27.

- Как ще контролирате бизнеса сред фирмите в Европа и Англия?
- Трудно е да се предскаже точния резултат от разделянето на Англия от общия пазар. Смятаме, че това ще е доста значимо за ЕС-27, тъй като Англия е огромен финансов пазар. Те заявиха желанието си да изоставен Европейски Съюз и общия пазар, митническия съюз и съгласно законите на Европейски Съюз те стават така наречен " трета страна ". Очевидно е, че вариантите да стигнат до финансовите пазари на Европейски Съюз стават по-ограничени. По същия метод прочее, стоят нещата с достъпа на европейските страни до финансовите пазари във Англия. Например достъпа до клиенти.

- Ще предложите ли някакви изключения поради значимата роля на Англия на финансовите пазари?
- Това е въпрос на връзките след Брекзит и е въпрос пред договарящите. Очевидно е, че това е политическо решение. Европейската организация за финансов контрол /ЕSМА/ е техническо тяло и бъдещите връзки са въпрос на политически решения.

- Бяхте първата институция в Европа, която издаде меморандум за заплахите от криптовалутите. Мислите ли, че би трябвало да има законодателни регулации върху криптовалутите?
- Важно е да се знае, че имаме от ден на ден и повече виртуални валути, ние ги следим деликатно и сме загрижени за неустойчивостта им и за огромните съмнения в техните курсове. Защото полезността на една валута е нейната непоклатимост опцията елементарно да обръщаш от валутата в други активи, по-късно продаваш тези активи и можеш да купиш почти същото количество валута. Това явно не се отнася за виртуалните валути сега. Освен това е значимо валутата да се създава на ниска цена, а на този стадий тези валути като биткойн се създават с извънредно огромен разход на сила спрямо обичайните валути, които използваме. Регулацията на виртуалните валути е въпрос на централните банки, тъй като те не са за вложения, те се пробват да мимикрират валутите и да прескочат тестванията за сигурност.

- Но те по този начин или другояче се търгуват на тържищата във Англия, има хрумвания това да стане и в Европа?
- Очевидно е, че към момента нямаме решение за виртуалните валути, следим ги, когато става дума за вложения, само че към момента нямаме решение по този въпрос.

- Имате ли оферти?
- Не, към момента нямаме. Но по този начин, както обявихме през първото тримесечие, имаме желание да интервенираме в така наречен CFD - финансовия инструмент, с който се разрешава на търговците да влагат без да демонстрират активите си. Но към момента нямаме решение за това.

- Виждате ли виртуалните валути като опасност за финансовите системи?
- Заради огромните съмнения в цената на валутите, предупредихме хората, които влагат в тях като средство с висок риск, за лъжливи интервенции или пране на пари. Когато има такива благоприятни условия на финансовите пазари, които не са контролирани, несъмнено има по-високи опасности за лъжливо държание и пране на пари във връзка с виртуалните валути. Ако погледнете към общия дял на активи, вложени във виртуалните валути, който не е толкоз висок, не считаме, че това е проблем на стабилността. На този стадий това е угриженост за обособения вложител, в сравнение с за стабилността на цялата финансова система.

- Т. е. казусът не е дали да се контролира, а по какъв начин да стане това?
- Засега насочваме предизвестия към възможните вложения във виртуални валути, предупредихме и т. нар ICO - първичното предложение на валути, посредством които се основават фондове за основаване на нови валути. Но към този момент нямаме оферти за намеса на пазарите.
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР