Председателят на Европейския парламент подкрепя назначаването на пратеник на ООН, който да помогне за подновяването на мирните преговори в Кипър

...
Президентът на Европейския парламент казва, че е предала подкрепата на
Коментари Харесай

Президентът на Европейския парламент казва, че е предала подкрепата на законодателния орган за назначаването на ООН. пратеник, за да оцени шансовете за възобновяване на преговорите в застой за обединяване на етнически разделения Кипър

От Асошиейтед прес, 1 октомври 2023 г., 9:57 ч. Турция, единствената нация, която признава декларацията за независимост на кипърските турци, държи повече от 35 000 войници в Северен Кипър .

Кипър се присъедини към ЕС през 2004 г., но само южната част, където е седалището на международно признатото правителство, се радва на ползи от пълноправното членство.

Разделението на острова е редовен източник на напрежение в източното Средиземноморие, особено заради претенциите на Турция за голяма част от офшорната икономическа зона на Кипър, където са открити значителни находища на газ.

Лидерът на кипърските турци Ерсин Татар каза, че не може да има истинско мирно споразумение, освен ако не бъде призната държавността за малцинството кипърски турци. Позицията му се отклонява от дългогодишно споразумение, че Кипър ще бъде обединен отново като федерация, съставена от турски и гръцкоговорящи зони.

Татар каза, че е казал на Гутериш, че всяка Пратеникът на ООН не може да подпомогне преговори, които биха се основавали на вече невалидната предпоставка за федерация и че споразумение може да се случи само чрез преговори между две равни държави.

Източник: abcnews.go.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР