Председателят на Европейския парламент Антонио Таяни изрази притеснение, че фаворитът

...
Председателят на Европейския парламент Антонио Таяни изрази притеснение, че фаворитът
Коментари Харесай

Председателят на ЕП Антонио Таяни притеснен от натиска на Букурещ върху Кьовеши

Председателят на Европейския парламент Антонио Таяни изрази терзание, че любимецът на Екологичен потенциал за европейски основен прокурор Ла̀ура Кьо̀веши е била сложена под " юридически надзор ".

Той още съобщи, че въпросът ще бъде разискван на идващия Председателски съвет. Срещата на съвета ще се състои в сряда, 3-и април, в 08:30 ч. централноевропейско време.

" Притеснен съм от новината, че Ла̀ура Кодру̀ца Кьо̀веши е била сложена под юридически надзор. Европейският парламент стои зад избора си за европейски основен прокурор. Ще повдигна въпроса на Председателския съвет на Европейския парламент идната сряда ", написа Таяни в своя профил в Туитър. 



Изявлението е във връзка на новината, че водещият претендент за европейски основен прокурор - някогашният ръководител на румънската антикорупционна прокуратура (DNA) Ла̀ура Кьо̀веши - е сложена под " юридически надзор " от спецагенцията, която проверява съдии и прокурори. Тя е получила и възбрана да напуща страната, както и да беседва с медиите поради течащото разследване срещу нея. 

Според Агенция Франс Прес Кьовеши е получила обвиняване в рушвет, само че към този момент няма удостоверение от публична румънска институция. Мнението на Кьовеши е, че следствието цели да предотврати заставането ѝ отпред на новосформиращата се Европейска прокуратура**. 

Въпреки че в Европейския съвет няма единогласие по въпроса кой да заеме поста, румънката е любимец на европейските депутати. При гласуването кой да заеме позицията евродепутатите от Комисията по цивилен свободи, правораздаване и вътрешни работи и от Комисията за надзор на бюджета излъчиха именно Кьовеши като любимец.

*Председателският съвет дава мнение по всички въпроси, засягащи законодателната стратегия и връзките с останалите органи и институции на Европейския съюз. На него участват ръководителят на Екологичен потенциал (към момента Антонио Таяни), ръководителите на политическите групи, както и представител на самостоятелните членове на Екологичен потенциал.

**През 2017 година страните членки на Европейски Съюз взеха решение да си сътрудничат по-тясно за попречване по-ефективна битка с финансовите измами в съюза. Така се роди концепцията за Европейска прокуратура, която се чака да стартира да действа до края на 2020 година Тя ще има пълномощия да организира следствия и наказателни преследвания на закононарушения, засягащи финансовите ползи на Европейски Съюз.
Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР