Председателят на Европейската централна банка Кристин Лагард отхвърли призивите за

...
Председателят на Европейската централна банка Кристин Лагард отхвърли призивите за
Коментари Харесай

Лагард не вижда причина за затягане на паричната политика

Председателят на Европейската централна банка Кристин Лагард отхвърли апелите за стягане на паричната политика на финансовата институция с по-бързо от плануваното движение, заявявайки, че „ централната банка има всяка причина да не работи толкоз бързо и безмилостно, колкото Федералния запас на Съединени американски щати “, съобщи в. „ Файненшъл таймс “.

През декември покачването на цените на силата и питателните артикули докара до скок на инфлацията в еврозоната до рекордните 5% - надалеч над задачата на ЕЦБ от 2%. Според ръководителят на централната банка обаче инфлацията в района на единната валута ще се стабилизира и „ последователно ще се намали “ през тази година.

Пазарните упования са Фед и Английската централна банка да покачат лихвите си няколко пъти през тази година и да приключа стратегиите си за изкупуване на активи, въведени при започване на пандемията от COVID-19. През декември обаче от ЕЦБ обявиха, че има доста дребна възможност лихвеният % на институцията да бъде нараснал през тази година. Европейската институция също по този начин показа проекти за удължение на покупките на облигации през по-голямата част от 2022 година

„ Цикълът на икономическо възобновяване в Съединени американски щати изпреварва този в Европа. Затова ние имаме всяка причина да не действаме толкоз бързо и безмилостно, колкото Фед “, сподели Лагард.

Въпреки увереността на Лагард, че инфлационният напън скоро ще изчезне, вложителите предвиждат, че цените ще продължат да надминават прогнозите на ЕЦБ и ще принудят финансовата инситуция да промени политиката си по-агресивно от плануваното през тази година.

Ценообразуването на пазарите сега планува две покачвания на лихвените проценти на ЕЦБ с 0,1 процентни пункта до края на годината, макар че централната банка продължава да упорства, че повишението на разноските по заемите не е в сходство с нейните насоки.

Коментарите на Лагард идват единствено ден, откакто доходността по 10-годишните немски държавни облигации, които играят ролята на бенчмарк за еврозоната, излязоха на позитивна територия за първи път от май 2019 г.  В отговор на това Лагард съобщи, че „ фундаментите на стопанската система се възвръщат “

Критиците на политиката на ЕЦБ настояват, че тя работи прекомерно постепенно с премахването на паричните тласъци, тъй като се опасява да не усили разноските по заемите на държавните управления, които натрупаха съществени задължения по време на пандемията.
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР