Председателят на Европейската централна банка (ЕЦБ) Кристин Лагард заяви в

...
Председателят на Европейската централна банка (ЕЦБ) Кристин Лагард заяви в
Коментари Харесай

ЕЦБ предупреждава за икономически последици от Делта Covid варианта

Председателят на Европейската централна банка (ЕЦБ) Кристин Лагард съобщи в четвъртък, че икономическото възобновяване в еврозоната е на прав път, само че въпреки всичко може да бъде повлияно от пандемията, защото разновидността на Делта на COVID-19 е възходящ източник на неустановеност .

Лагард означи, че инфлацията се е повишила в еврозоната , само че предизвести, че нарастването се чака да бъде краткотрайно и че средносрочните вероятности остават слаби.

Председателят на ЕЦБ акцентира, че банката би трябвало да резервира изискванията за финансиране за всички браншове на стопанската система , с цел да бъде в положение да трансформира актуалното възобновяване в " трайно разгръщане и да компенсира отрицателното влияние на пандемията върху инфлацията ".
 Завръщане на Covid в Европа, страни влизат в оранжева и алена зона
Завръщане на Covid в Европа, страни влизат в оранжева и алена зона

ECDC предлага Европа да форсира акциите за имунизация и да запълни допустимо най-бързо пропуските в имунитета

Промяната в бъдещите насоки на ЕЦБ не е резултат от единомислещо гласоподаване, само че е реализирано единодушие от преобладаващото болшинство от политиците, съобщи Лагард. " По посока всички бяхме на една и съща страница ", означи тя по време на конференция след оповестяването на лихвените проценти на ЕЦБ , добавяйки, че смяната е нужна, с цел да се улесни използването на новоприетия стратегически обзор на ЕЦБ.

ЕЦБ разгласи решението си да поддържа основни лихвени проценти на сегашните равнища , в сходство с упованията. Лихвеният % по главните интервенции по рефинансиране и лихвените проценти по пределния кредитен механизъм и депозитния механизъм би трябвало да останат непроменени надлежно на 0,00%, 0,25% и -0,50%.

Междувременно ЕЦБ има намерение да продължи с покупките на активи с месечен ритъм от 20 милиарда евро, малко преди да стартира да покачва лихвите.

Управителният съвет чака основните лихвени проценти на ЕЦБ " да останат на сегашните си или по-ниски равнища , до момента в който инфлацията доближи 2% доста преди края на своя небосвод за прогнозиране и трайно за останалата част от хоризонта на прогнозата и преценя, че осъществения прогрес в главната инфлация е задоволително напреднала, с цел да бъде в сходство с инфлацията, стабилизираща се на 2% в средносрочен проект. "
 ЕЦБ резервира паричните тласъци макар инфлационния напън
ЕЦБ резервира паричните тласъци макар инфлационния напън

Според Кристин Лагард инфлацията през 2021 година ще е 1,9 %

Лагард съобщи, че централната банка не желае прибързано да затегне своята парична политика .

Иска да подсигурява, че има солидни, трайни детайли, които да управляват дейностите й, преди да реши да увеличи лихвите. Тя уточни, че детайлът на самообладание е от решаващо значение, защото преждевременното стягане може да бъде нездравословно за стопанската система .

Според ръководителя на ЕЦБ централната банка има намерение също по този начин да поддържа програмата си за незабавни покупки на пандемия (PEPP), до момента в който " спешната част " на пандемията завърши.
 Недостиг на служащи е най-голямата опасност за възобновяване, съгласно ЕЦБ
Недостиг на работници е най-голямата опасност за възобновяване, съгласно ЕЦБ

Франсоа Вилерой чака леко повишаване на инфлацията, само че ще спадне през 2022 и 2023 г.
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР