Председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен заяви в

...
Председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен заяви в
Коментари Харесай

ЕС готов да обсъди отказа от патенти за ваксините срещу COVID-19

Председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен съобщи в четвъртък, че Брюксел е подготвен да разиска подкрепеното от Съединени американски щати предложение за отвод от патенти за имунизациите против COVID-19, съобщи Агенция Франс Прес, представени от БГНЕС.
Но тя акцентира, че целта на Европа ще бъде да ускори световните доставки и абсолютно подлага на критика Съединени американски щати и Обединеното кралство за ограничение на износа на ваксини. " Европейският съюз също е подготвен да разиска всяко предложение, което се отнася към рецесията по ефикасен и прагматичен метод, " сподели Фон дер Лайен на онлайн конференция.
" И по тази причина сме подготвени да обсъдим по какъв начин американското предложение за отвод от отбрана на интелектуалната благосъстоятелност за ваксини, което може да помогне за постигането на тази цел. "
В сряда американският търговски представител Катрин Тай съобщи, че в този момент Вашингтон поддържа апелите за световен отвод от патентна отбрана за имунизациите против COVID-19, до момента в който пандемията бушува. Американският президент Джо Байдън беше подложен на напън да поддържа този ход, който може да помогне на по-бедните страни да създават по-евтини общи версии на най-новите препарати.
Ръководителят на Световната здравна организация Тедрос Адханом Гебрейесус приветства " историческото " решение на Байдън, на което Европа до момента се съпротивляваше.
Комисията на Фон дер Лайен се е заела с доставката на ваксини за 450-те милиона поданици на Европейски Съюз и беше подложена на критика за муден старт. Но на онлайн аудиторията, проведена от института на Европейския университет, основан във Флоренция, Фон дер Лайен сподели, че блокът към този момент форсира темпото.
" Някои биха могли да кажат... страни като Съединени американски щати и Обединеното кралство са били бързи първоначално. Но споделям, че Европа реализира този триумф, като остана отворена за света, до момента в който други резервират производството на ваксини за себе си ", сподели тя. " Европа е главният експортьор на ваксини в международен мащаб. Досега повече от 200 милиона дози ваксини, създадени в Европа, са изпратени до останалия свят ", сподели Фон дер Лайен. " Европа изнася толкоз ваксини, колкото доставя на личните си жители. И с цел да бъде ясно, Европа е единственият либерален район в света, който изнася ваксини в огромен мащаб. "
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР