Председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен призова за

...
Председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен призова за
Коментари Харесай

ЕС зове за глобален пакт за биоразнообразието по подобие на Парижкото споразумение за климата

Председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен прикани за световно съглашение за запазване на биологичното многообразие със същия мащаб и упоритост като Парижкото съглашение за климата, оповестява " Франс прес ".

Обръщайки се към Световния стопански конгрес в Давос по видеовръзка, Фон дер Лайен сподели, че Европейски Съюз ще лобира за сходно съглашение на срещата на високо ниво на Организация на обединените нации за биологичното многообразие COP-15 в китайския град Кунмин, която се чака да се организира по-късно тази година.

" Това ще би трябвало да бъде като COP21 за климата, тъй като се нуждаем от съглашение за биологичното многообразие по сходство на парижкото ", сподели тя.

Срещата в Кунмин беше отсрочена предходната година поради епидемията от ковид, а международните държавни управления са фокусирани върху битката със болестта и рестартирането на стопанските системи си.

Ала Фон дер Лайен, която сама е била доктор, преди да стане немски политик, сподели, че отбраната на разнородни типове и местообитания може да бъде от основно значение за отбраната на човешкото здраве.

" Ако не предприемем незабавни дейности, с цел да защитим природата си, идната пандемия ще бъде зад ъгъла ", сподели тя, цитирайки виц, съгласно който обезлесяването в Африка е изместило прилепите и е асъдействало за експлоадирането на ебола.

" За тези, които избират бизнес проблема, ето: Повече от половината от международния Брутният вътрешен продукт зависи от високо функциониращото биологично многообразие и екосистемните услуги - от храна до туризъм ", сподели тя.

Световният стопански конгрес е годишно събиране на политически и бизнес водачи, обичайно провеждано в швейцарския курорт Давос, само че тази година се организира онлайн.

Фон дер Лайен приветства ранното решение на новия президент на Съединени американски щати Джо Байдън да се върне към Парижкото съглашение за климата от Париж от 2016 година, което неговият предходник Доналд Тръмп беше изоставил.

И тя сподели, че проектът за икономическо възобновяване на Европейската комисия - нейният по този начин наименуван " Зелен контракт " - ще подтиква растежа, като в същото време ще понижи излъчванията на парникови газове и ще отбрани биологичното многообразие.
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР