Председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен прие днес

...
Председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен прие днес
Коментари Харесай

Кирил Петков: Знам защо хората не се ваксинират

Председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен одобри през днешния ден новия български министър председател Кирил Петков и делегация на българското държавно управление, в която участваха вицепремиерът Асен Василев и министърът на външните работи Теодора Генчовска.



Премиерът изрази подготвеност за ускорение на имунизирането у нас, както и за чуване на гледната точка на хората, които не желаят да се имунизират. По неговите думи в този диалог би трябвало да се включат експерти, само че освен вирусолози, а и кардиолози и ендокринолози.

"Знам за какво хората не се имунизират - тъй като не имат вяра на институциите и по тази причина събират лична информация. Трябва да сложим нашите експерти на напред във времето и те да дадат най-хубавата информация за взимане на лично решение ", уточни министър председателят пред български публицисти в Брюксел след срещата с ръководителя на Европейска комисия.

Той посочи, че не се обмисля наложителна имунизация у нас , само че и че не е обикновено хората да черпят информация от уеб сайтове, зад които не стои научната мисъл. "Трябва да забележим какво да създадем с подправените вести ", уточни Петков.

"Възлагат огромни очаквания на нас да свършим доста бързо работата по отношение на проекта за възобновяване и развиване ", сподели още Кирил Петков.

По неговите думи желанията на българското държавно управление за битка с корупцията са надминали упованията на Европейска комисия.

"Планът (за икономическо възстановяване) е 10% от Брутният вътрешен продукт на България, само че ние би трябвало да създадем нулева толерантността към корупцията за задачите 100% ", уточни министър председателят. Според него Фон дер Лайен е харесала твърдата позиция на държавното управление по този въпрос. "Трябва доста бързо да покажем действителни триумфи " , добави министър председателят.

По мотив потребността от промени в проекта за възобновяване на нашата страна той уточни, че държавното управление желае да обмисли по най-хубавия метод въпросите към енергийната система. Петков разясни, че мораториумът върху енергийните цени у нас дава опция държавното управление да направи цялостен разбор.

"Не знам дали при цените на газа това е най-хубавото равнище, какво се случва с азерския газ, за какво не е част от калкулацията в цените на парното. Тези неща би трябвало да ги разберем, преди да подвигаме цената на тока за крайните консуматори. Най-лесно е било постоянно семействата да заплащат за всички проблеми ", уточни министър председателят.

"Не е добре в деня, когато се заклехме, тъкмо в този ден внезапно да бъде моментът за повдигане на цените, разяснява той. Това ми наподобява като политическо придвижване, което не е градивно за българските семейства ", съобщи министър председателят. Той изрази вяра, в случай че има потребност от нарастване на цените, да бъде по-незначително.

"Със сигурност хората ще имат ток, въпросът е да бъде на най-хубавата цена ", съобщи Петков. Той добави, че не чака да има режим на тока в страната.

По въпроса за договарянията с Република Северна Македония (РСМ) той изрази вяра за скорошна среща с новоизбрания министър председател в Скопие и основаване на общи работни групи за реализиране на съответни резултати. По неговите думи тези групи може да заседават всеки месец и да регистрират прогрес.

"Когато споделих шест месеца, споделям го за процеса, който желая да провеждам за тези пет работни групи и, в случай че може, всеки месец да имаме някакъв положителен резултат, да не е просто срещи ", разясни министър председателят.

Според него е нужно да се създадат ясни планове за създаване на инфраструктура, да се обезпечи по-добър достъп на бизнеса от двете страни на общата граница. По неговите думи Балканите са пазар, огромен колкото Франция, и е добре диалогът да се насочи към това, какво всички можем да спечелим. "Трябва да обърнем реториката за позитивите, а освен негативите ", заключи Петков.

Преди това министър председателят Кирил Петков и генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг разискаха в централата на алианса в Брюксел въпроси, свързани с общата работа в региона на защитата, съобщи Българска телеграфна агенция.

България ще има доста градивна роля в НАТО и в Европейски Съюз ,

съобщи на конференция след срещата министър председателят Петков. Той заяви, че е поканил Столтенберг на посещаване в нашата страна. Премиерът означи, че двамата са разискали рецесията в Украйна, добросъседските връзки, вложенията в инфраструктура.

Позицията на България по въпроса с Украйна съответствува напълно с визията на Европейски Съюз и на НАТО ,

уточни министър председателят. В отговор на въпрос той съобщи, че в случай че нашата страна може да бъде потребна за усмиряване на напрежението към Украйна, би се радвала да способства в търсенето на дипломатически излаз. "Искрено имам вяра, че най-хубавият път напред е в дипломатическия и мирния метод за решение на споровете ", съобщи министър председателят.

По неговите думи стабилността на Балканите и добросъседските връзки са огромен приоритет за България. Всички имат изгода от мир в Черноморския район, уточни министър председателят. Той предложи да се обмисли създаване на втори мост над Дунав при Русе като инвестиция в инфраструктура, потребна за цивилен и военни цели.

Столтенберг поздрави Петков с избирането му за министър председател и благодари за приноса на нашата страна в работата на алианса.

"Това, че първото Ви работно посещаване в чужбина е тук, демонстрира мощната връзка на България с НАТО ", уточни той.

Генералният секретар изрази удовлетворение от решението на нашата страна да купи нови изтребители, да придобие патрулни кораби и бронетранспортьори. Той приветства устрема на България към добросъседски връзки. "България способства за стабилността на Западните Балкани с присъединяване в мироопазващата задача в Косово ", добави Столтенберг.

Той означи, че НАТО би трябвало да бъде в положение да отбрани всеки съдружник, както и че не се следи директна опасност против някоя от страните в алианса. Съюзниците са подготвени за логичен разговор с Москва и насочваме още веднъж покана за съвещание на Съвета НАТО-Русия, добави генералният секретар.
Източник: vesti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР