Председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен определи като

...
Председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен определи като
Коментари Харесай

ЕС определи спирането на природния газ като „изнудване“, работи по координиран отговор на Москва

Председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен дефинира като „ изнудване “ хода на съветския колос „ Газпром “ да спре доставките на някои европейски клиенти, само че увери, че блокът работи върху съгласуван отговор на ескалацията от страна на Москва, предава Reuters.
 
Миналата седмица „ Газпром “заяви, че е прекъснал доставките за Полша и България поради отхвърли за възнаграждение на синьото гориво в рубли. Това е най-тежкият отговор на Москва до момента на глобите, наложени от Запада поради спора в Украйна, напомня организацията.
 
„ Съобщението на „ Газпром “, че едностранно стопира доставката на газ до клиенти в Европа, е следващият опит на Русия да употребява газа като инструмент за изнудване “, акцентира Урсула фон дер Лайен.
 
„ Това е безпричинно и недопустимо. И това още един път демонстрира ненадеждността на Русия като снабдител на газ “, добави ръководителят на Европейска комисия.
 
Фон дер Лайен бе безапелационна, че Европейски Съюз е квалифициран за сходен сюжет и ще продължи работата си, с цел да подсигурява различни доставки на природен газ. Правилата на Европейски Съюз изискват от всички страни да имат проект за деяние при изключителни обстановки, с цел да се оправят със разтърсвания в доставките на горивото. Газовото вместилище в Европейски Съюз сега е запълнено на 32%.
 
Освен това Европейски Съюз работи върху съгласуван отговор на ескалацията от страна на Русия, сподели Фон дер Лайен, а специфичната координационна група на Блока от представители на националните държавни управления и газовата промишленост ще се срещне в сряда сутринта за съвещание.
 
Министерството на климата на Полша съобщи по-рано денем, че енергийните доставки са сигурни и не е належащо да се лимитира подаването за потребителите.
 
Брюксел потърси общ отговор от страните от Европейски Съюз на настояването на Русия за заплащания в рубли, откакто през март президентът Владимир Путин издаде декрет, с който предлага на купувачите на сила да открият сметки в „ Газпромбанк “, с цел да правят заплащания в евро или долари, които по-късно ще бъдат конвертирани в рубли.
 
Комисията сподели, че фирмите би трябвало да продължат да заплащат във валутата, контрактувана в договорите им с „ Газпром “ - 97% от които са в евро или долари - и че заплащането в рубли може да наруши глобите против Русия.
 
Според анализатори казусът с заплащането в рубли рискува да разцепи единния фронт на Блока против Русия поради войната в Украйна, в случай че някои страни показват подготвеност да заплащат в рубли.
 
Освен това към момента не е ясно дали фирмите, изпращащи евро на „ Газпромбанк “ за конвертиране в рубли, са получили удостоверение, че техният депозит в евро ще означи приключването на транзакцията, както предложи Европейски Съюз.
 
„ Европейски Съюз би трябвало групово да откаже да играе играта на Русия “, прикани енергиен специалист от Института „ Жак Делор “, добавяйки, че в случай че една страна изпрати рубли, други може да последват образеца й, с цел да се опитат да избегнат спиране на доставките.
 
„ Най-големият риск, който виждам в този момент, е този от фрагментация на Европейски Съюз, ако някои купувачи се съобразят с настояването на Русия, а други не “, означи Симоне Талиапиетра, старши откривател в основания в Брюксел мозъчен концерн Bruegel.
 
Европейските страни би трябвало да се съсредоточат върху незабавни ограничения за ограничение на потреблението на газ, като да вземем за пример посредством понижаване на потреблението на отопление и климатици, с цел да запазят доставките преди настъпването на идната зима, приканват още специалисти.
 
Миналата седмица в изявление за немското издание BILD министър-председателят на Полша Матеуш Моравецки прикани за „ повече увереност от Европа “, с цел да стане по-малко подвластна от съветските енергийни доставки, и предложи налагането на „ наказателни мита “ върху вноса им в Общността.
 
„ Ембарго единствено по себе си не е задоволително. Трябва също да попречим на Путин да продава кървавия си нефт с отстъпки на други страни, да вземем за пример на Индия “, акцентира Моравецки, без обаче да показва други съответни страни.
 
В изявлението за BILD полският министър председател прикани и за въвеждането на наказателни мита на Европейски Съюз върху вноса от Русия.
 
„ Полша ще подаде заявление до Европейската комисия за налагане на мита в размер от 25 до 35% върху съветския нефт, природен газ и въглища “, разгласи Моравецки. „ Всеки, който се придържа към ембаргото, би трябвало да заплаща за по-скъп полутечен природен газ или нефт от други източници. Това ще бъде заслужено, единствено в случай че вносът на съветски енергийни носители е доста по-скъп “, безапелационен бе министър-председателят на Полша.
 
Източник: dariknews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР