Председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен обяви планове

...
Председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен обяви планове
Коментари Харесай

Европа измисли нов начин за кражба на активите на Русия

Председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен разгласи проекти да стартира да харчи 300 милиарда евро съветски активи, замразени през февруари. Според нейния проект тези средства ще бъдат вложени, а облагата ще бъде изпратена в Украйна. За да легитимират този развой, даже ще основат интернационален съд. Това значи ли, че Брюксел е намерил законова малка врата, с цел да конфискува активите на Русия? И по какъв начин Москва може да отговори на тази кражба?

Европейската комисия реши да употребява за вложения стотици милиарди евро съветски активи, които бяха замразени още през февруари-март, в самото начало на спора. Това заяви в сряда ръководителят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен. Според нея Европейски Съюз ще се опита да сътвори обособена конструкция, фонд, който да ръководи тези средства, да ги влага и да употребява последващите доходи за потребностите на Киев.

„ Блокирахме 300 милиарда евро запаси на Централната банка на Руската федерация и 19 милиарда евро частни средства на съветски олигарси. В кратковременен проект бихме могли да създадем конструкция с нашите сътрудници, която да ръководи тези средства, да ги влага и по-късно да употребява приходите за Украйна. След това, когато глобите бъдат анулирани (тоест средствата би трябвало да бъдат законно освободени въз основа на личната правна система на ЕС), тези средства би трябвало да бъдат употребявани за цялостно компенсиране на загубите на Украйна “, сподели тя.

В същото време ръководителят на комисията предлага да се сътвори профилиран съд " за разглеждане на военни закононарушения " в Русия. „ Политико “ цитира Фон дер Лайен: „ Тъй като продължаваме да поддържаме Международния углавен съд, ние предлагаме основаването на подсилен от Организация на обединените нации профилиран съд, който да проверява и преследва съветската експанзия “. По план на ръководителя на комисията, подобен съд ще помогне за узаконяване на конфискацията на пари от Централната банка и елементарните руснаци.

Заместник-шефът на съветското външно министерство Александър Грушко към този момент назова изявлението на фон дер Лайен " трескавата активност на Европейската комисия ", която се пробва да откри способи да легитимира противозаконните наказания, наложени на страната ни и кражбата на активи, принадлежащи на съветски лица и юридически лица.. А прессекретарят на Министерство на външните работи Мария Захарова означи по този мотив, че Москва би трябвало да се оправи с „ двоен юридически произвол “. „ Всичко това е от категорията на псевдоюридическите извършения. И в случай че те бъдат изпълнени, всичко това дефинитивно ще погребе репутацията на Европейския съюз като надеждна пълномощия за правене на бизнес. Може би в антируската си полуда те не схващат това “, оплака се тя. На площад " Смоленская " дадоха обещание да подхващат съответни ограничения при положение на конфискация на имущество.

Икономистът Иван Лизан означи, че Европейска комисия ще се опита да " приспособи правната рамка към своите потребности ". „ Виждаме, че от 24 февруари на интернационалната сцена въобще няма правила. Ако би трябвало да се ръководим от закона, тогава първичното заледяване на активите ни също беше нелегално. И в този момент желаят да откраднат съветските пари “, изясни той.

„ Логиката е следната: парите са мъртва тежест, те в този момент влагат в нещо, ще създадат облага и ще я дадат на Украйна. Тоест Европейска комисия се пробва да каже, че в действителност те не ни крадат активите, а просто ги вземат за прилагане. На пръв взор всичко е разумно, само че поражда въпросът в какво са решили да влагат европейците “, продължи събеседникът.

Според Лизан теоретично Европейска комисия може да работи сходно на случаите с недържавните пенсионни фондове. „ Там вложенията са разграничени на облигации и акции в съответствие 60/40. И в случай че акциите падат, тогава парите могат да бъдат получени посредством облигации, които се повишават. Сега казусът е, че безусловно всичко се излива на фондовата борса, даже и високотехнологични американски компании. Много развити страни също са на ръба на дългова рецесия “, добавя той.

Финансистите от Брюксел може даже да влагат парите ни в криптовалути, не изключва Лизан. „ Но този продан към този момент е извънредно неустойчив. Инвестирането в тесни тематики като „ зеления преход “ е съвсем еднакво на погребение на тези пари – идната възвръщаемост на инвестицията ще се появи след 15-20 години, не по-рано “, изброи икономистът.

Най-вероятно Европейска комисия ще влага " на всички места ", допуска Лизан. „ Ако не се получи, европейците просто ще разгласят фиксиране на загуби, а останалото ще бъде изхарчено за някои от настоящите им потребности. Така че това е просто доста остроумен и извънредно безочлив метод да откраднат нашите активи “, акцентира той.

„ Русия в този случай може да реагира огледално. Имаме и замразени европейски активи и сметки. Например, единствено по сметките на европейски компании, които продадоха бизнеса си и напуснаха Русия, имаше към 300 милиарда рубли. И Москва би могла да влага тези средства в развиването на личното си произвеждане по същия метод “, заключи Лизан.

„ Блумбърг “ заяви в сряда, че адвокати от Европейски Съюз към този момент са натоварени да обмислят разнообразни разновидности за потребление на съветски обществени и частни активи. Въпреки това, съгласно „ Ройтерс “, чиновници в Европейски Съюз и Съединени американски щати спорят от месеци по какъв начин законно да се доберат до тези пари. Отбелязва се, че съгласно законодателството на множеството страни членки на Европейски Съюз запорът върху замразени активи е вероятен единствено в случай че има правосъдно решение - на името на съответен титуляр на сметка. Изданието отбелязва, че множеството частни активи на руснаци са регистрирани като средства, „ принадлежащи на членове на фамилията или номинирани лица “.

Ако Брюксел извърши заканите си, това ще бъде жестоко нарушаване на интернационалното право, уверен е икономистът Антон Любич. „ Единственият метод да се изземе законно суверенната благосъстоятелност на Руската федерация срещу нейната воля е да се реквизира, когато реквизиращата страна публично разгласи война на Русия “, сподели Любич.

„ Всеки различен способ на експроприация допуска доброволното единодушие на Руската федерация за осъществяване на решението, защото суверенната благосъстоятелност се употребява с имунитет въз основа на редица междудържавни многостранни актове на интернационалното право “, сподели източникът. „ От своя страна имуществото на съветски жители може да бъде конфискувано въз основа на решения на националните съдилища по цивилен искове за обезщетение или при конфискация въз основа на присъда по наказателно дело. И в двата случая би трябвало да има деяние директно от даденото лице против ищеца, да вземем за пример страната Украйна “, изясни той.

„ В същото време изземването на частна благосъстоятелност на жител без виновност е невероятно освен в спокойно време, само че даже и във военно време. Такива дейности са неразрешени даже при положение на публично оповестяване на война. Това е посочено директно и недвусмислено в Хагската спогодба за законите и обичаите на сухопътната война “, акцентира специалистът.

„ В същото време интернационалното право допуска еднакъв статут на страните. Следователно повсеместен метод страната да отбрани своите права, нарушени от друга страна, са ответните дейности. Например изземването на суверенната благосъстоятелност на държавата-нарушител, както в личната ѝ страна, по този начин и в другарски страни “, изяснява икономистът.

„ Съдебното разрешаване на такива разногласия, да вземем за пример посредством Международния съд, е допустимо единствено със единодушието на двете страни по разногласието с юрисдикцията на подобен съд. Това апропо е фундаменталната разлика сред интернационалното право и вътрешното право “, сподели Любич. „ В същото време, съгласно интернационалните правила, човек може да се обърне за отбрана на правата си към Съвета за сигурност на Организация на обединените нации, само че, подсещам, една от страните-членки на Европейския съюз, а точно Франция, има право на несъгласие в него “, акцентира събеседникът.

По-рано Банката на Русия съобщи, че взаимодейства с други финансови институции за разрешаване на проблеми, свързани с блокирани активи, до момента в който тяхното назад изкупуване не се преглежда. А заместник-шефът на Съвета за сигурност Дмитрий Медведев заплаши, че в случай че замразените активи на Русия бъдат иззети, Москва ще би трябвало да конфискува имуществото на компании от недружелюбни страни.

Превод: В. Сергеев

Абонирайте се за Youtube канала на новото ни музикално предаване " Рефлексии " и ще преживеете прелестни мигове с музиката на Барока: https://www.youtube.com/watch?v=HoGUFCffd70

ВАЖНО!!! Уважаеми читатели на, лимитират ни поради позициите ни! Влизайте непосредствено в сайта www.pogled.info . Споделяйте в профилите си, с другари, в групите и в страниците. По този метод ще преодолеем рестриктивните мерки, а хората ще могат да доближат до различната позиция за събитията!?

Когато видите знака " подправени вести ", това значи, че тази публикация е целесъобразно да се прочете!!!

Абонирайте се за нашия Ютуб канал/горе вдясно/: https://www.youtube.com
Източник: pogled.info

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР