Председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен обяви, че

...
Председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен обяви, че
Коментари Харесай

BBC: Колко много разчита светът на Русия за газ и петрол?

Председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен разгласи, че на страните от Европейски Съюз е неразрешено да купуват съветски нефт след края на 2022 година Членовете на Европейски Съюз Унгария и Словакия ще могат да продължат да купуват съветски недопечен нефт до края на 2023 година България също изиска да бъде изключена от ембаргото, само че към този миг това няма да се случи.

През март Европейски Съюз се ангажира да понижи вноса на газ с две трети в границите на една година. В момента се водят договаряния за по-нататъшно изключване от газопреносната мрежа на Кремъл. Съединени американски щати оповестиха цялостна възбрана на съветския импорт на нефт, газ и въглища, а Обединеното кралство би трябвало последователно да приключи съветския нефт до края на годината.

Русия предизвести, че възбраната ще докара до " пагубни последствия за международния пазар ".

Освен това, макар глобите, Русия съвсем удвои месечните си доходи от продажба на изкопаеми горива в Европейски Съюз, съгласно Центъра за проучвания на силата и чистия въздух.

Русия е третият по величина производител на нефт в света след Съединени американски щати и Саудитска Арабия. Около половината от съветския експорт на недопечен нефт отиваше към Европа преди глобите да бъдат оповестени.

Най-големите вносители на съветски нефт е Нидерландия, която съгласно данните през 2020 внася по 549 400 барела на ден. Словакия и Унгария, на които ще бъде дадена спомагателна пролонгация, с цел да намерят различни доставки, са получили надлежно 96% и 58% от вноса на нефт от Русия предходната година, съгласно Международната организация по енергетика.

Русия съставлява единствено 8% от вноса на нефт в Обединеното кралство през 2020 година и 3% от вноса на нефт от Съединени американски щати предходната година.

Какви са другите възможности?

Експерти показват, че съветският нефт може да бъде заместен доста по-лесно от съветския газ. Някои страни, членки на МАЕ пуснаха еквивалента на 120 милиона барела от петролни ресурси - най-голямото освобождение на ресурси. В края на март президентът на Съединени американски щати Джо Байдън подреди огромно освобождение на нефт от американските запаси в опит да понижи високите разноски за гориво. Съединени американски щати също желаят Саудитска Арабия да усили производството си на нефт и се стремят към облекчение на глобите против петрола на Венецуела.

Въпреки нахлуването в Украйна, Русия продължава да доставя огромно количество газ на доста европейски страни.

Въпреки това, откакто западните сили постановиха финансови наказания против Русия, президентът Путин разгласи, че " недружелюбните " страни ще би трябвало да заплащат за газ в съветската валута.

Руската държавна енергийна компания " Газпром " прекъсна доставките за Полша и България и съобщи, че няма да ги възобнови, до момента в който заплащанията не бъдат осъществени в рубли.

Европейски Съюз съобщи, че счита дейностите на Русия за форма на изнудване.

Много други страни от Европейски Съюз би трябвало да се сблъскат със същия проблем към средата на май, когато пристигна ред за заплащанията.

Шефката на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен предизвести, че спазването на съветските претенции би нарушило глобите на Европейски Съюз и би било " висок риск " за фирмите, които се съобразят с Кремъл и платят в рубли. Страните от Европейски Съюз обаче са разграничени по въпроса с откъсването от съветските енергийни зависимости. Газовите компании в някои страни от Европейски Съюз, в това число Германия, Унгария и Словакия, се съгласиха да заплащат за газ в евро посредством съветската банка " Газпромбанк ", която по-късно ще конвертира заплащанията в рубли. Financial Times заяви, че газовите компании в Австрия и Италия също възнамеряват да открият сметки там.

Европейски Съюз сподели предходната седмица, че в случай че купувачите на съветски газ могат да завършат заплащанията в евро и да получат удостоверение за това, преди да се реализира каквото и да е конвертиране в рубли, това няма да наруши глобите.

Въпреки това има разнообразни отзиви сред страните по какъв начин да поясняват първичните насоки и дипломати от Европейски Съюз обявиха, че желаят повече изясненост по въпроса.

През 2019 година на Русия се падат 41% от вноса на природен газ в Европейски Съюз.

Ако доставките на съветски газ за Европа бъдат прекъснати, Италия и Германия биха били изключително уязвими, защото внасят най-вече газ.

Русия обезпечава единствено към 5% от доставките на газ за Обединеното кралство, а Съединени американски щати не внасят съветски газ.

Русия изпраща газ към Европа по няколко основни тръбопровода. Газът се събира в районни центрове за предпазване и по-късно се разпределя из целия континент.

Европа може да се обърне към съществуващи експортьори на газ като Катар, Алжир или Нигерия, само че има на практика спънки за бързото разширение на производството. Съединени американски щати се съгласиха да доставят спомагателни 15 милиарда кубически метра полутечен природен газ (LNG) за Европа до края на тази година. Европа също би могла да усили потреблението на други енергийни източници като вятърна сила, само че това не е бързо или елементарно.

Потребителите ще се сблъскат с възходящи сметки за сила и гориво. Цените на отоплението, които към този момент са високи, евентуално ще се усилят още повече, в случай че Русия ограничи износа на газ за Европа.

превод и редакция: Джесика Вълчева
Източник: frognews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР