Председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен обяви, че

...
Председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен обяви, че
Коментари Харесай

Фон дер Лайен се похвали с напредък в преговорите за петролно ембарго на Русия

Председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен разгласи, че Европейски Съюз реализира прогрес в договарянията за налагането на петролно ембарго против Русия. Коментарът ѝ беше изработен, откакто тя се срещна с унгарския министър председател Виктор Орбан, който е един от водачите на Европейски Съюз срещу предлагането.

" Срещата с премиера Виктор Орбан беше потребна, с цел да изясним проблеми, свързани със глобите и енергийната сигурност ", написа фон дер Лайен в обява в Twitter. 

Тя разгласи, че ще свика видеоконференция с други страни от района, с цел да ускори районното съдействие в региона на петролната инфраструктура.

" Постигнахме прогрес, само че е нужна още работа ", добави тя. 

 

This evening’s discussion with PM Viktor Orban was helpful to clarify issues related to sanctions and energy security.

We made progress, but further work is needed. I will convene a VC with regional players to strengthen regional cooperation on oil infrastructure.
— Ursula von der Leyen (@vonderleyen)
Унгария е една от страните, които не утвърждават предлагането на Еврокомисията за налагането на ембарго върху съветския нефт, който да влезе в действие до края на годината. Според Орбан сходна възбрана ще се окаже " атомна бомба " за стопанската система на Унгария. 

Предложението на Европейски Съюз цели да забрани вноса на недопечен съветски петрол до шест месеца, а рафинираните горива - до януари. Поради огромната си взаимозависимост от съветските запаси, ЕК предложи отстъпки от ембаргото за Унгария и Словакия до края на 2024 година, и за Чехия - до юни през същата. 

България също е измежду страните, които пожелаха удължение на периода, само че все още няма информация да се плануват отстъпки и за София. Представителите на българското правителско няколко пъти споделиха, че биха наложили несъгласие върху решението, в случай че страната получи отстъпки.

По-рано стана ясно, че Комисията обмисля да предложи на държавите от Източна Европа без изход на море повече пари за модернизиране на петролната инфраструктура в опит да ги убеди да се съгласят за ембаргото върху съветския нефт.

Нова версия, която сега се изготвя, евентуално ще анулира и възбраната танкери на Европейски Съюз да транспортират съветски петрол до пристанища в съюза, след напън от Гърция, Кипър и Малта, оповестява източник на " Ройтерс ".
Източник: boulevardbulgaria.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР