Председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен и 15

...
Председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен и 15
Коментари Харесай

ЕК се изсипа в Киев. Украйна чака новини за членството в ЕС, но Брюксел смята, че бързо няма да стане - Свят

Председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен и 15 европейски комисари дойдоха в Киев за диалози с управлението на Украйна, което се надява да получи вести за ускорено участие в Европейски Съюз. Европейските дипломати обаче дават да се разбере, че това може да отнеме много врем е.

Европейска комисия разгласи, че срещата в Киев " ще даде опция за продан на отзиви по доста области на съдействие сред Европейски Съюз и Украйна, за разискване на бъдещото възобновяване, както и на европейския път на страната. Фон дер Лайен разгласява в профила си в туитър фотография от гарата в Киев и написа: " Хубаво е да се върна в Киев - за четвърти път от началото на съветската инвазия ", показва Би Би Си.

Експертите чакат, че срещата на върха Украйна-ЕС в Киев ще бъде първият път, когато Брюксел ще разяснява на високо ниво дали Украйна е по-близо до присъединение към Европейски Съюз през последните седем месеца.

Президентът Володимир Зеленски назова срещата на върха седмица на европейската интеграция. Той даде ясно да се разбере, че Киев чака съответни решения от европейските сътрудници, като се има поради триумфът, който страната му е посочила в напредването си към Европейски Съюз, макар съветската инвазия.

През пролетта на предходната година Украйна незабавно подаде молба за участие в Европейски Съюз, а през юни Европейски Съюз даде на страната статут на претендент за участие - нещо нечувано.

Преди срещата на върха украинският министър-председател Денис Шмал съобщи, че страната си е сложила амбициозната цел да се причисли към Европейски Съюз в границите на 2 години. Няколко страни членки на Европейски Съюз, обаче приканиха управлението на съюза да изясни на украинските управляващи, че това е невероятно да стане в подобен период.

Процесът на присъединение към Европейски Съюз нормално лишава няколко години и сега няколко страни са на опашката. Освен на Украйна, статут на страна кандидатка към този момент са получили Албания (през 2014 г.), Молдова (през 2022 г.), Северна Македония (през 2005 г.), Черна гора (през 2008 г.), Сърбия (през 2009 г.) и Турция (през 1999 г.).

Срещата на върха ЕС-Украйна е основно събитие в връзките сред Киев и Брюксел. Обикновено те се организират в края на годината, с цел да се направи равносметка на съдействието през миналите 12 месеца, да се подпишат документи или да се разгласят значими решения. Но през 2022 година срещата на върха е отлагана няколко пъти поради войната и в последна сметка е решено да се организира при започване на 2023 година Часът и мястото бяха дефинитивно контрактувани едвам на 9 януари.

В изискванията на пълномащабно навлизане в Украйна Европейски Съюз невиждано усили финансовата и военната си поддръжка за Киев и наложи девет пакета наказания против Русия.

Предоставянето на статут на страна кандидатка за участие в Европейски Съюз на Украйна през юни беше съпроводено с няколко условия. Киев би трябвало да извърши условията за промени в седем области, в това число правосъдна промяна и ограничения за битка с корупцията. Едва по-късно ще може да премине към идващия стадий - формалното започване на договаряния за присъединение към Европейски Съюз.

Киев сподели прогрес в някои области. Стартира активността на Висшия съвет по правораздаване, Народното събрание одобри закони за медиите и националните малцинства, още през юли 2022 година беше назначен нов началник на Специализираната антикорупционна прокуратура (САП), а антикорупционните органи доста активизираха работата си и започнаха каузи на високо ниво през последните месеци.

В сряда тази седмица беше претърсен домът на един от най-богатите хора в страната, олигарха Игор Коломойски. Поводът е следствие на огромни корупционни схеми, в които са забъркани Ukrtatnafta и Ukrnafta.

Но има области, в които Западът към момента не вижда прогрес. Украйна към момента не е назначила ръководителя на Националното бюро за битка с корупцията, не е приключила избора на Висшия съвет на правораздаването и на Висшия квалификационен съвет на съдиите, а промяната на Конституционния съд продължава да бъде съществена спънка.

В предварителния вид на изказването на Европейски Съюз, което ще бъде оповестено от дипломатите след срещата на върха, се споделя, че бъдещето на Украйна е в Европейския съюз. Той също по този начин признава забележителните старания на Киев през последните месеци за потвърждаване на статута на страна кандидатка.

Източници от Брюксел обаче оповестиха за Би Би Си, че няколко страни, измежду които Франция, Германия, Италия и страните от Бенелюкс, са се пробвали да трансформират елементи от изказването, чийто звук съгласно тях е бил прекомерно оптимистичен.

Високопоставени европейски чиновници не се съмняват, че Украйна ще се причисли към Европейски Съюз в бъдеще, само че към този момент никой не желае да уточни точна времева рамка. " Ще го създадем, само че по най-краткия път няма да се получи ", сподели един от дипломатите.

Брюксел ще оцени публично напредъка на Украйна в промените едвам през есента, само че украинската страна даде да се разбере, че разпорежда съществени очаквания на срещата на върха.

От своя страна Европейски Съюз възнамерява да изрази още един път солидарността си с Украйна в битката ѝ против съветската експанзия по време на срещата на върха, като акцентира, че провеждането на сходна среща в зоната на военни дейности е историческо събитие.

Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР