Председателят на Европейската комисия произнесе своята реч за състоянието на

...
Председателят на Европейската комисия произнесе своята реч за състоянието на
Коментари Харесай

Урсула фон дер Лайен настоя за незабавно приемане на България и Румъния в Шенген

Председателят на Европейската комисия произнесе своята тирада за положението на Съюза пред Европейския парламент, като направи обзор на достиженията през миналата година, общите провокации и показа целите за идната година.

В речта си за положението на Съюза през 2023 година Урсула фон дер Лайен очерта главните цели и водещи начинания, оповестява БНР.

Пред препълнената зала тя отеляза, че през миналата година Европа е устояла на енергийна рецесия и е посрещнала в домовете си милиони украински бежанци — най-голямото разселване на хора от Втората международна война насам, а стопанската система бе подтиквана с невиждани европейски вложения.

За поредна година Европейски Съюз отвърна на невиждани провокации, като:

застана един до друг с Украйна и предприе значими стъпки, с цел да бъде потърсена отговорност на Русия;засили вложенията вкъщи и в чужбина;спечели енергийната война, оповестена от Русия на Европа;преобрази стопанската система, като форсира екологичния и цифровия преход;защитаваше главните полезности на Европейски Съюз – тъждество, приобщаване и обществена правдивост.Това ще бъде нейната последна тирада в границите на сегашния законодателен мандат преди изборите за Европейски парламент през 2024 година

Фон дер Лайен настоя България и Румъния неотложно да бъдат позволени като членове на Шенгенското пространство.

„ Управлението на миграцията изисква самообладание и дълготрайни старания, само че на първо място единение сред нас. С пакта за миграцията ние постигнахме ново равновесие сред отбраната на границите и отбраната на хората. Баланс сред сигурността и хуманността “, добави тя.

Похвали нас и северните ни съседи, че сме образец в Европейски Съюз за ръководство на миграционните потоци и даването на леговище.

Според нея бъдещото на Украйна, на Западните Балкани, а и на Молдова е в Европейския съюз.

Фон дер Лайен е уверена, че бъдещето на съюза е в сегашните и бъдещите държави-членки.

„ Върховенството на закона, правораздаването, свободната публицистика са наш стратегически приоритет. Трябва да подсигуряваме свободата и равенството на всички – това е нашия общ интерес “, уточни тя.

Председателят на Европейска комисия съобщи, че поддържа изцяло концепциите за промени на блока, в това число с нов контракт, в случай че такава стъпка се постанова.

Тя акцентира, че би трябвало да се намерения по какъв начин ще наподобяват институциите и бюджета на блока с оглед бъдещето разширение.

По-малко от година преди евроизборите Фон дер Лайен прикани политиците да завоюват отново доверието на европейците.

„ Да отговорим на техните паники и да си свършим работата. Изпълнихме над 90% от политическите насоки от 2019 година Когато сме единни, резултатите са на разположение “, сподели тя.

Подчерта, че след по-малко от 300 дни предстоят избори: „ Това е време за размисъл върху положението на нашия съюз и работата на техните представители. Ще забележим каква Европа желаят хората “.

По думите й Съюзът отразява визията за бъдеще след Втората международна война, бъдеще на мира и благоденствието.

„ Когато беседвам с младежите, виждам същата визия, същото разбиране, че Европа още веднъж би трябвало да отговори на апела на история “, сподели ръководителят на Европейска комисия.

Урсула Фон дер Лайен даде обещание, че европейската промишленост ще бъде подкрепяна от самото начало на прехода към зелена стопанска система.

„ Амбицията ни е ясна. Бъдещето на чистите технологии би трябвало да бъде основано в Европа – това е нашата цел “, акцентира тя.

Според нея нелоялните търговски практики на Китай са попречили на редица предприятия в Европейски Съюз.

„ Ето за какво справедливостта в международната стопанска система е толкоз значима – тя визира живота и бита на хората “, настоя тя.

„ Трябва да се оправим с тези нелоялни практики. Нека понижим риска, а не да прекъснем връзките с Китай “, безапелационна бе шефката на Европейска комисия.

Според нея с директивата за прозрачността в заплащането Европа е е тръгнала по пътя, че равния труд заслужава равно възнаграждение.

„ Не съществува нито един мотив за какво за един и същи тип работа една жена получава по-малко от един мъж, само че работата ни надалеч не е завършила и би трябвало да продължаваме да се стремим към напредък… Заедно показахме, че когато Европа е смела и единна, резултатите са налице, само че работата ни не е завършила. Нека бъдем единни, дано реализираме резултати през днешния ден и да се приготвяме за на следващия ден “, настоя тя.

 

Източник: breaking.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР