Председателят на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер за пореден път подчерта,

...
Председателят на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер за пореден път подчерта,
Коментари Харесай

Юнкер: Мястото ви е и в Шенген, и в еврото

Председателят на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер за следващ път акцентира, че България е изпълнила критериите за присъединение към Шенгенската зона, както и към еврозоната. Това стана по време на церемонията по откриването на българското председателство на Съвета на Европейски Съюз, която се организира нощес в Народния спектакъл " Иван Вазов ". Той акцентира, че Европейска комисия поддържа България във всичко и страната ни може да разчита на нея. Юнкер означи, че връзките в Европейски Съюз в действителност подхождат на мотото на българското европредседателство и българския парламент – Съединението прави силата и че точно обединени ще бъдем мощни и ще пребъдем.

Според Юнкер България поема председателството на Съюза в сериозен за него миг, когато той би трябвало да докара до сполучлив край доста на брой начинания за жителите и да очертае бъдещето си. Той изрази убеденост, че България и Европейски Съюз ще се оправят с предивикателствата. И не пропусна още веднъж да разгласи, че храни извънредно топли усеща към страната ни още от 2005 година, когато, като министър председател на Люксембург – тогавашният ръководител на Съвета на Европейски Съюз, е подписал контракта за присъединението ни. От думите на Юнкер стана ясно и че той е освен другар на България, само че и обожател на нашата кухня, защото доста обича шопска салата и луканка.

Ето и цялата тирада на ръководителя на Европейската комисия:

Уважаеми господин президент,

Уважаеми господин министър-председател,

Уважаеми господин ръководител Туск,

Уважаеми господин ръководител Таяни,

Дами и господа,

Добър вечер!

За мен е извънредно наслаждение да бъда тук във превъзходния Народен спектакъл за откриването на първото българско председателство. Всички чакахме този миг. Уверен съм, че българите си спомнят часовниците на всички места из София, отброяващи дните до приемането на страната в Европейски Съюз.

Преди единадесет години – през 2007 година – България се причисли към европейското семейство. Но процесът стартира доста преди този момент. Аз персонално се усещам дребна част от забележителния европейски път на България от момента, в който подписах Договора за присъединение през април 2005 година, когато бях министър-председател на Люксембург и бяхме ръководител на Европейски Съюз.

Спомням си и различен миг от оня ден: В Люксембургското абатство чух за първи път галактическата " Мистерия на българските гласове ". Те безусловно пропътуваха в космоса с слагането на запис на тези неповторими гласове в галактическата сонда Voyager през 1977 година. Това единствено по себе си е необикновено достижение. Въпреки това, не знам дали е имало някой в космоса, който да ги чуе! А в този момент, имате евентуална публика от 500 милиона души. В това отношение, българският глас ще бъде чут ясно и отчетливо в Европа – довечера и през идните шест месеца.

България е страна, към която храня възприятие на специфична обвързаност – към нейния народ, нейната просвета, към шопската салата и луканката.

Вашето председателство се случва в сериозен миг, когато Европейският съюз би трябвало да докара до сполучлив край доста на брой начинания за жителите ни и да очертае бъдещето на Съюза.

Не мога да се сетя за по-подходящ човек от приятеля ми Бойко, който да поведе Европа напред и да спомогне за построяването на мостове в Съюза ни и отвън него. Уверен съм, че ще успее с всички сили – тъй като е мощен и предан европеец.

Можете да разчитате на нас. Вашето място е в Европа. Вашето място е в Шенген. Вашето място е в еврото. Комисията ще поддържа България – Съединението прави силата и, с помощта на силата, ще пребъдем.

Успех и на добър час през идните шест месеца.

Благодаря!
Източник: inews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР