Председателят на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер ще се срещне с

...
Председателят на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер ще се срещне с
Коментари Харесай

Юнкер се среща с Тръмп в опит да деескалира търговския конфликт между САЩ и ЕС

Председателят на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер ще се срещне с американския президент Доналд Тръмп във Вашингтон в сряда тази седмица, с цел да обсъдят търговски въпроси.

Визитата цели да облекчи разногласията от последните месеци, само че Европейски Съюз е подготвен да отвърне, в случай че Съединени американски щати наложат мита на европейските коли, разяснява неотдавна еврокомисарят по търговията Сесилия Малмстрьом, която ще пътува дружно с Юнкер.

На 1 юни Вашингтон вкара мита върху стоманата и алуминия и заплашва да ги разпростре и върху автомобилната промишленост. Износът на стомана и алуминий от Европейски Съюз за Съединени американски щати бе на стойност 6.4 милиарда годишно. Износът на коли и автомобилни елементи е на стойност 51 милиарда евро годишно.

" Заедно с държавите-членки приготвяме лист с балансиращи ограничения. И ясно показахме това на американските си сътрудници ", съобщи Малмстрьом. Европейски Съюз към този момент наложи мита на артикули на стойност 2.8 милиарда евро от Съединени американски щати – от бърбън до мотоциклети.

" Целта на ръководителя Юнкер е да откри положителни връзки и да види по какъв начин може обстановката да деескалира, да се опазим от утежняването ѝ и да реши дали има формат, в който тези въпроси да бъдат обсъждани ", сподели още Малмстрьом. " Не отиваме да преговаряме за нищо. "

В типичния си жанр Тръмп към този момент заплаши, че в случай че Юнкер не предложи огромни търговски отстъпки при визитата си във Вашингтон идната седмица, Европа би трябвало да чака " голямо отмъщение ".

Германската промишленост предизвести през вчерашния ден, че митата, с които Тръмп заплашва, могат да навредят и на Съединени американски щати. " Тарифите, оправдани с националната сигурност, би трябвало да бъдат неразрешени ", сподели шефът на индустриалната асоциация BDI Дитер Кемпф в изявление за " Велт ам Зонтаг ".

Германската автомобилна промишленост дава работни места на повече от 118 хиляди души в Съединени американски щати и 60% от продукцията им е за експорт. " Европа не би трябвало да се оставя да бъде изнудвана ", акцентира той.

Германският стопански министър Петер Алтмайер изрази вяра да се откри решение и за двете страни. /Дневник
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР