Председателят на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер се изказа с остър,

...
Председателят на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер се изказа с остър,
Коментари Харесай

Юнкер скастри Ердоган заради изказванията му снощи

Председателят на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер се изрече с изострен, само че дипломатичек звук във връзка последните речи на турския президент Реджеп Ердоган нощес на митинга във връзка годишнината от опита за прелом. От думите му стана ясно, че в Брюксел очевидно не са удовлетворени от острите закани на Ердоган да връща смъртното наказване в страната и да го ползва по отношение на участвалите в пуча.

Юнкер прикани Турция да зачита демократическите полезности, в случай че желае някой ден да стане членка на Европейски Съюз, съобщи Франс прес. Агенцията напомня, че предния ден турският президент се произнесе доста сурово за пучистите, съобщи Българска национална телевизия. " Година след опита за пуч Европа към момента протяга ръка на Турция ", написа Жан-Клод Юнкер в публикация, оповестена от немския вестник " Билд ". Преговорите за влизане на Турция в Европейски Съюз към този момент от години са в мъртва точка, разяснява Агенция Франс Прес. В подмяна обаче е належащо " Турция ясно да показва воля да бъде европейска страна и уверено да вземе драговолно главните европейски полезности ", прибавя Юнкер, чиито служби са натоварени да договарят с Турция за участие. " Един Съюз на правата на индивида, свободата на печата и правовата страна е несъответстващ примерно с слагане под стража в изолираност за месеци на публицисти, без да им се повдигат обвинявания ", прибавя ръководителят на Европейска комисия. Като по-специално засяга случая на Дениз Юджел, публицист с немско и турско поданство, упрекван от Анкара, че подкрепял " тероризма ". Юджел - сътрудник на немския вестник " Велт ", не е упрекнат публично, показва ТАСС.

Юнкер загатва и полемиките за връщане на смъртното наказване в Турция. Ако това стане, вратата към участие в Европейски Съюз " ще бъде дефинитивно хлопната ", се споделя в публикацията. Вчера турският президент Реджеп Тайип Ердоган означи първата годишнина от осуетения опит за държавен прелом на 15 юли м. година, като даде обещание " да откъсне главите на предателите ", припомня Агенция Франс Прес. Ердоган увери, че ще възвърне смъртното наказване в Турция, в случай че Народното събрание одобри подобен закон. По време на несполучливия пуч починаха 249 души, с изключение на заговорниците, а над 2000 бяха ранени. Турските управляващи задържаха над 100 000 души, обвинени, че поддържат връзки с проповедника Фетхуллах Гюлен, считан от Анкара за главен уредник на опита за прелом. Близо 60 000 от тях по-късно бяха освободени, само че повече от 50 000 към момента са под полицейски контрол, добавя ТАСС.
Източник: inews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР