Председателят на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер обобщи работата си като

...
Председателят на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер обобщи работата си като
Коментари Харесай

Жан-Клод Юнкер за силата да казваш "не", целувката с Тръмп и защо не ползва "Туитър"

Председателят на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер заключи работата си като началник на институцията в просторно изявление за изданието " Политико ", предавано онлайн.

Юнкер за пръв път призна, че през 2014 година е предпочитал да оглави Европейския съвет, вместо Еврокомисията. По неговите думи отпред на Европейска комисия му се е налагало да работи по 18 часа дневно, до момента в който активността на ръководителя на Европейския съвет била на ненапълно работно време. " Председателят на Комисията не е този, който взима крайните решения, това е Съветът на министрите, това е Европейският съвет ". Силата ми е във воденето на договаряния, добави Юнкер.

За връзките с държавните управления в Европейски Съюз означи, че се е налагало да споделя " не ", както и че се е постарал да не бъде възприеман като дългата ръка на Европейската национална партия. " Никой не ме е молил да остана втори мандат отпред на Европейска комисия. Председателят на комисията става плебей на страните. Не желая да бъда секретарката на Европейски Съюз. Председателят би трябвало да бъде самостоятелен, а не разполагаем на държавните управления. Отказах се намерено преди три години от втори мандат, с цел да не ми бъде оказван огромен напън, въпреки че въпреки всичко имаше опити ", съобщи Юнкер.

Той заяви, че е отхвърлил шестима претенденти за еврокомисари преди пет години, а 10 претенденти е предложил самичък. Юнкер разясни, че до момента не е казвал това, с цел да се избегнат вътрешнополитически последствия. Настоя за ограничение на броя на еврокомисарите, като съгласно него те трябвало да бъдат " повече от 17 и по-малко от 20 ". Отбеляза, че това решение е в ръцете на Европейския съвет.

Юнкер още веднъж настоя държавните управления да не изпращат еврокомисари за четири месеца до назначението на новата Европейска комисия. По неговите думи заместниците биха коствали по един милион евро на бюджета на Европейски Съюз и би следвало най-малко да се откажат от правата си на доживотна еврокомисарска пенсия.

Изрази упованието немският канцлер Ангела Меркел да удържи на думата си и да не заеме пост в Европейски Съюз, показва Българска телеграфна агенция.

" Не целувай Доналд Тръмп "

За Доналд Тръмп разяснява, че имат положителни персонални връзки и изрази неодобрение от някои европейци, че непрекъснато го подлагат на критика. " Той заслужава почитание, тъй като е президент на Съединени американски щати. И не би трябвало да съпровождаме делата му с гадни мнения от европейска страна ".

Посочи, че е развил положителни връзки с американския водач, говорейки с него ребром. " Трябва незабавно да започнете всъщност. Никакви поеми. Никакво изложение на пейзажа, въпреки от време на време в връзките със Съединени американски щати да би трябвало да опишете европейския пейзаж, тъй като този пейзаж не е доста прочут за нашите американски другари Да кажете " Добре, склонен съм. Не съм склонен. Грешите. Прав сте ". И американецът, президентът на Съединени американски щати не е привикнал събеседниците му да му споделят: " Не сте прав, господин президент, Доналд ". Той цени това ".

Юнкер описа, че когато предходната година се готвел да се срещне с Тръмп във Вашингтон, брачната половинка му го посъветвала: " Не целувай Доналд Тръмп ". В последна сметка имаше целувка, само че по думите на Юнкер Тръмп е бил този, който го е целунал.

Съжаление за Англия

Юнкер още веднъж съобщи, че който и да бъде определен за идващ министър председател на Англия, постигнатата договорка с Европейски Съюз не предстои на предоговаряне. " Ценя Англия допустимо най-високо, изискуем на британците доста - нямаше да сме тук без тях. Съжалявам единствено, че бях помолен от премиера Дейвид Камерън Европейска комисия да не се меси в акцията за референдума. Така се откри място за разпространяването на всевъзможни неистини, смехории, откъснати от действителността ", разяснява Юнкер, като отхвърли да изрази желание кой да бъде идващият английски министър председател.

" Не ми харесва това, което се случва, нито обстоятелството, че има конкуренция за нов министър председател. От месеци оставам с усещането, че главният интерес за английското политическо общество бе по какъв начин да бъде заменена Тереза Мей, а не по какъв начин да се откри съглашение с Европейски Съюз ".

По неговите думи Северна Македония е изпълнила всички сложени условия, с цел да стартира договаряния за присъединение към Европейски Съюз. За Албания той бе по-сдържан и уточни, че съгласно Еврокомисията Тирана е подхванала " поисканите стъпки ".

Като страдание за несвършена работа в мандата си Юнкер уточни неналичието на решение по въпроса за Кипър. Бяхме доста покрай решение, само че внезапно всичко се изпари, разясни той.

Юнкер сподели, че Европейски Съюз няма потребност от по-големи цели за опазването на природата, а би трябвало да извърши към този момент признатите решения. Добави, че Европа остава прекомерно подвластна от двустранната търговия, която обезпечава 36 милиона работни места.

Европейски Съюз в никакъв случай не е бил толкоз авторитетен, колкото в последните пет години, съобщи ръководителят на Еврокомисията и добави, че ще напише книга за престоя си отпред на комисията.

За обществените мрежи и ишиаса

В изявлението Юнкер показа, че не употребява обществените медии, с цел да избегне мъчителни мнения, в това число обвинявания, че е пийнал или подкупен. Думите му, които се отнасяха за " Туитър ", бяха във връзка въпрос за Тръмп. " Въпреки че той е експерт по туитове, аз в никакъв случай не ги чета, тъй като не проследявам обществените мрежи, тъй като не ми харесва ден след ден да разбирам, че съм пийнал, че съм подкупен, че съм никой ".

По мотив залитането му предишното лято на срещата на НАТО, което бе мотив за спекулации, че е използвал алкохол, той сподели: " Това ме подразни, тъй като към момента имам конвулсии от ишиас. Изпитвам мощна болежка и по време на тази среща на НАТО имах крампи на краката и по-късно, несъмнено, паднах. Изглеждаше като че ли съм тотално пийнал, което, несъмнено, английските медии обожават ".

Силата да казваш " не "

Юнкер отбрани процеса с така наречен водещ претендент (за ръководител на Европейската комисия) и сподели, въпреки и без доста възторг, че би желал претендента на неговата консервативна Европейска национална партия, германеца Манфред Вебер, да го наследи на поста. По думите му който и да заеме позицията, би трябвало да знае по какъв начин да споделя " не ".

" Мисля, че бях прав от време на време да споделя, не прекомерно постоянно, " не " на национални държавни управления. Трябва да имате някакъв тип престиж, с цел да кажете " не " и все пак да бъдете подсилен от националните държавни управления. Ако постоянно се предавате, когато министър председател в повика – било то от Берлин, Париж, Лондон или Рим, или където и да е, или Братислава или Рига, в случай че постоянно се предавате, изчезвате в мъглата на зле проведените междуинституционални връзки ".

Попитан какво ще прави на 1 ноември, деня, в който напуща досегашния си пост, Юнкер отговори: " Ще мога да вдишвам ".
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР