Председателят на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер е приел оставката на

...
Председателят на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер е приел оставката на
Коментари Харесай

Жан-Клод Юнкер е приел оставката на скандален чиновник в ЕК

Председателят на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер е приел оставката на генералния секретар на комисията Мартин Зелмайер, заяви през днешния ден представител на институцията.

Говорителят добави, че Юнкер е срещнал във вторник еврокомисарите с това решение и е прецизирал, че оставката влиза в действие от края на юли. Попитан по кое време ще бъде решено кой да замести Зелмайер, той посочи, че това ще стане идната седмица.

Зелмайер бе назначен преди година и половина с машинация, изобличена от медиите. Европейският парламент настоя с две резолюции Зелмайер да се отдръпна, само че този апел до момента остана нечут. Омбудсманът на Европейски Съюз – ирландката Емили О’Райли - означи, че за позволеното нарушаване отговорност носят всички еврокомисари.

По възприето импровизирано предписание, в Европейска комисия не е възможно да работят на двете най-висши длъжности представители на една и съща страна. След избора на Урсула фон дер Лайен за идващ ръководител на Европейска комисия по силата на това предписание запазването на нейния съотечественик Зелмайер на поста повече не бе задоволително, означиха по-рано голям брой дългогодишни наблюдаващи на активността на европейските институции в Брюксел.

Европейски медии разпространиха неопровергани до момента изказвания, че Зелмайер се е опитал директно да се намеси в избора на новия ръководител на Европейска комисия и даже да саботира фон дер Лайен, с цел да успее самият той да се задържи на поста.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР