Председателят на Еврокомисията Урсула фон дер Лайен посети Египет, за

...
Председателят на Еврокомисията Урсула фон дер Лайен посети Египет, за
Коментари Харесай

Фон дер Лайен посети Египет в знак на благодарност за спасените от Газа

Председателят на Еврокомисията Урсула фон дер Лайен посети Египет, с цел да благодари за поддръжката на страната във войната сред Хамас и Израел. Тя разиска с египетския президент продължаващата филантропична рецесия в Газа. Египет играе значима роля в обезпечаването и улеснението на доставките на помощ за бедстващите палестинци в Газа. Предстои среща и с краля на Йордания.

Председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен съобщи, че Египет обезпечава същинска избавителна линия за Газа. Тя приказва в Ел-Ариш по време на визитата си в Египет.

Фон дер Лайен съобщи, че се опълчва на насилственото разселване на палестинците след края на военните дейности.

Египетският президент Абдел Фатах ал-Сиси одобри фон дер Лайен в президентския замък в Кайро. Тя благодари на египетските управляващи за обезпечаването на филантропичен достъп до и от Газа през Рафа.

 
През последния месец увеличихме четирикратно филантропичната си помощ до над 100 милиона евро. В допълнение нашите страни членки прибавиха 260 милиона евро. Организирахме филантропична интервенция по въздушен мост. Тя доставя жизненоважни доставки до Ел-Ариш за популацията на Газа. До момента имаме 15 полета и всеки ден организираме от ден на ден и повече.
Урсула фон дер Лайен, ръководител на Европейската комисия

 

По данни на Организация на обединените нации всеки ден Газа е получавала едвам 10% от нужните й хранителни ресурси посредством доставки от Египет, а прекъсването на водоснабдителната система е предиздвикало по-голямата част от популацията да пие нечиста вода, което е довело до експлоадиране на епидемии от заболявания.

Дехидратацията и недохранването се усилват, като съвсем всички поданици се нуждаят от храна, съгласно Световната продоволствена стратегия на Организация на обединените нации.

Войната сред Израел и бойците на Хамас в Газа, която продължава към този момент седма седмица, беше провокирана от нападението на Хамас на 7 октомври в южната част на Израел, при което бойците убиха към 1200 души, най-вече цивилни, и отвлякоха към 240 мъже, дами и деца. От началото на израелската атака са убити 52 бойци.
Източник: euronewsbulgaria.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР