Председателят на ЕК Жан-Клод Юнкер Европейската комисия спази даденото вчера

...
Председателят на ЕК Жан-Клод Юнкер Европейската комисия спази даденото вчера
Коментари Харесай

ЕК задейства защитния механизъм срещу иранските“ санкции на САЩ


Председателят на Европейска комисия Жан-Клод Юнкер

Европейската комисия съблюдава даденото през вчерашния ден в София от своя ръководител Жан-Клод Юнкер заричане и в петък задейства механизъм за блокиране на действието на глобите на Съединени американски щати против Иран на територията на Европейския съюз. Европейска комисия заяви, че е приела " първи пакет от ограничения за отбрана на фирмите от Европейски Съюз в Иран от глобите на Съединени американски щати ".

След като американският президент Доналд Тръмп разгласи предходната седмица решението си да изтегли Съединени американски щати от съглашението за иранската нуклеарна стратегия, Европейски Съюз даде обещание да се придържа към договорката, която има за цел да не разреши на Иран да създава нуклеарни оръжия в подмяна на анулация на глобите, засегнали неговата стопанска система, напомня ДПА.

" Докато иранците съблюдават своите задължения, Европейски Съюз, несъмнено, ще се придържа към съглашението, на което беше проектант ", сподели през вчерашния ден в София Юнкер и предизвести, че решението на Съединени американски щати още веднъж да наложат наказания " няма да остане без последствия ".

Първата стъпка е одобрение на " блокиращ правилник ", който " не разрешава на фирмите от Европейски Съюз да извършват екстериториални наказания на Съединени американски щати, позволява на фирмите да си възвръщат по правосъден ред загубите от дейностите на трети лица, изпълняващи тези наказания, и анулира действието на каквито и да е задгранични правосъдни решения за осъществяване на глобите на Съединени американски щати на територията на Европейски Съюз ", съобщи в петък Европейската комисия.

Според Европейска комисия задачата е мярката да влезе в действие, преди да стартира действието на първия пакет наказания на Съединени американски щати на 6 август.

Блокиращият правилник бе основан през 1996 година, с цел да се заобиколи ембаргото на Съединени американски щати над Куба и да се защитят работещите в Куба европейски компании. Сега този правилник ще бъде приспособен към новата обстановка. Когато бе основан механизмът обаче разликите сред Европейски Съюз и Съединени американски щати по отношение на кубинското ембарго бяха изгладени на политическо равнище, тъй че Европейски Съюз в никакъв случай не е имал опция да ревизира дали блокиращият механизъм е фактически сполучлив.

Еврокомисията също по този начин цели да разреши на Европейската капиталова банка да финансира действия в Иран. Ето за какво през днешния ден тя стартира и процедура, с цел да разреши на банката да продължи да поддържа европейските вложения в Иран, по-специално за дребните и междинните предприятия, добавя Франс прес.

Европейският парламент и Съветът имат два месеца, с цел да кажат дали одобряват или се опълчват на тези ограничения.

" Процедурата може да бъде прекъсната, в случай че политическите условия не оправдават приемането на ограниченията ", отбелязва Европейска комисия.

По-скоро алегоричен резултат

Според някои европейски медии резултатът от задействането на блокиращия правилник може да бъде по-скоро алегоричен, в сравнение с стопански, както и че възможностите съглашението с Иран да оцелее в изискванията на американски наказания мощно понижават.

След американското евакуиране от съглашението и опасността на Вашингтон да глоби предприятия, търгуващи с Иран, включително и европейски, френската група Тотал предизвести, че ще се откаже от огромен газов контракт в Иран, в случай че американските управляващи не създадат изключение за нея, напомня Франс прес.

Британският в. " Гардиън " написа, че огромни европейски компании започнаха да се изтеглят от Иран, с цел да не им бъдат наложени наказания от Вашингтон и дава образец с датския транспортен тръст А.П. Мьолер-Мерск (A.P. Moller-Maersk), който също спря активността си в Иран.

Бързината, с която се изтеглят предприятията, заплашва да осуети проектите на европейските водачи да дават правни и финансови гаранции на европейските компании, които не престават да търгуват с Иран.

От друга страна, не е ясно до каква степен са склонни да стигнат в твърдостта си европейските страни.

Франция няма да влезе в комерсиална война със Съединени американски щати поради Иран, макар че не утвърждава решението на американския президент Доналд Тръмп да се изтегли от нуклеарната договорка, сподели през вчерашния ден френският президент Еманюел Макрон на конференция в София.

" Въпросът е на първо място геополитически. Ние няма да станем съдружници на Иран против Съединени американски щати! И ние няма да стартираме комерсиална война със Съединени американски щати поради Иран или да постановяваме контрасанкции на американски компании ", сподели Макрон.

Коментирайки решението на френската енергийна компания Тотал, Макрон сподели, че желае да обезпечи всички гаранции за компаниите, които желаят да останат в Иран, с цел да могат да създадат това.

" Няма да принудим френските компании да останат. Президентът на Френската република не е президент и изпълнителен шеф на Тотал ", сподели Макрон.

" Непреките последствия от американското решение ще облагодетелстват съветските и китайските позиции в района и техните предприятия ", добави той.

" Моят приоритет е да се направи всичко допустимо за отварянето на иранското общество ", сподели Макрон и напомни, че най-консервативните представители на иранското общество се опълчиха на нуклеарната договорка точно тъй като тя насърчаваше отварянето на обществото.
Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР