Председателят на ДПС Мустафа Карадайъ участва на среща на партия

...
Председателят на ДПС Мустафа Карадайъ участва на среща на партия
Коментари Харесай

Мустафа Карадайъ от Любляна: Формулата за Балканите са либералните ценности - свобода, толерантност и заедност

Председателят на Движение за права и свободи Мустафа Карадайъ взе участие на среща на партия АЛДЕ и Балканската демократична мрежа LIBSEEN, чиито хазаин бе президентът на АЛДЕ партията Илхан Кючюк - евродепутат от Движение за права и свободи, оповестиха от пресцентъра на партията. Събитието се организира в Любляна, Словения преди срещата на върха ЕС-Западните Балкани. На срещата участниците дискутираха бъдещето на Западните Балкани за присъединението им към Европейски Съюз. Пред форума Мустафа Карадайъ напомни, че още от началото на 90-те години неизменимата позиция на Движение за права и свободи е, че освен България, а и всички балкански страни би трябвало да бъдат членове на НАТО и Европейски Съюз. Само по този начин може да се реализира непоклатимост, сигурност и разцвет на Балканите, сподели ръководителят на Движение за права и свободи. Той сподели, че на Балканите всички си приличаме, само че повече търсим разликите посред ни вместо приликите. Според водачът на Движение за права и свободи всеки би трябвало да си дадат сметка, че колкото повече се взираме в предишното и използваме историята за настоящи политически процеси, толкоз по-малко ще виждам и градим бъдещето на децата си тук, на Балканите. Изходът, съгласно Карадайъ – това са демократичните полезности, като независимост, приемливост и заедност. Единствено посредством тях ние политиците могат да дадат бъдеще на идващите генерации на Балканите.

На срещата участва и зам.-председателят на Движение за права и свободи Станислав Анастасов и член на бюрото на Балканската демократична мрежа LIBSEEN.

В синхрон с позицията на Движение за права и свободи, на срещата бе призната декларация, в която се удостоверява уговорката към общите европейски полезности и цялостната интеграция на района. Либералите приканиха още за довеждане докрай на цялостната интеграция на Западните Балкани в Европейски Съюз до европейските избори през 2029г. и подчертаха, че по време на последния Конгрес през 2021г., партия АЛДЕ е приела ясни политически документи, призовавайки за цялостна интеграция на Западните Балкани в Европейския съюз, въз основа на самостоятелните заслуги, при осъществяване на критериите от Копенхаген. По време на работната среща бяха разисквани идните изводи на декларацията от срещата върха, в която Европейски Съюз удостоверява своята недвусмислена поддръжка за европейската вероятност на Западните Балкани и приветства уговорката на сътрудниците от Западните Балкани към нея.
Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР