Председателят на ДПС Мустафа Карадайъ се е срещнал с турския

...
Председателят на ДПС Мустафа Карадайъ се е срещнал с турския
Коментари Харесай

Карадайъ говорил с Ердоган за газ и избори

Председателят на Движение за права и свободи Мустафа Карадайъ се е срещнал с турския президент Реджеп Тайип Ердоган, като измежду обсъжданите тематики са били идните на 2 октомври предварителни парламентарни избори в България.

От пресслужбата на президента на Турция оповестиха за визитата на Карадайъ в понеделник вечерта, а от пресцентъра на Движение за права и свободи – едвам през днешния ден.

Според партийното известие по време на диалога Мустафа Карадайъ е подчертал, че в България предстоят избори през октомври. " Изборите ще отминат, само че тежката зима ще пристигна ", споделил той на президента Ердоган.

На последните предварителни избори през ноември предходната година, когато вотът беше 2 в 1 и Движение за права и свободи имаше претендент за държавен глава България в лицето на Карадайъ, в Турция имаше 126 секции. Тогава гласовете оттова, като 96.6% от тях отидоха точно за Движение за права и свободи. За съпоставяне на вота през юли секциите в Турция бяха 112, а гласовете от тях бяха общо и 90.5% от тях бяха за Движение за права и свободи.

Иначе на срещата сред Ердоган и Карадайъ са взели участие още външният министър на Турция Мевлют Чавушоглу и зам.-председателят на Движение за права и свободи Ахмед Ахмедов.

" По време на диалога сред Ердоган и Карадайъ бе подложен въпросът по какъв начин в тези сложни и тежки времена Турция може да бъде потребна на България. Двамата разговаряха още за връзките сред България и Турция в подтекста на енергетиката и природния газ ", се споделя в известието на Движение за права и свободи.

Карадайъ и Ахмедов провели и среща с български жители в Турция, като тематиката още веднъж били идните предварителни парламентарни избори в България. В нея взели участие представителите на Движение за права и свободи за регион Тракия - Гюнер Четин, за регион Мармара - Лютви Йозгюр, за регион Бурса - Танер Чауш, за регион Измир - Исмаил Ватансевер, и за регион Истанбул - Фахри Ватансевер. На срещата участваха над 100 симпатизанти на Движение за права и свободи.

Карадайъ напомнил, че още преди месеци на вечеря-ифтар в Истанбул предизвестил, че България е пред предварителни избори, защото " се ръководи от най-слабото и некадърно държавно управление в демократичната история на страната ни ". " Нека мине Байрамът и да се готвим за избори, те рано или късно ще се случат, съобщи тогава Карадайъ. И ето, че президентът издаде декрет за предварителни парламентарни избори на 2 октомври. Вече се случи ", споделил в Турция ръководителят на Движение за права и свободи.

" Геополитически прекосяваме през сложни времена. Вече бившето държавно управление направи доста неточности. Особено в областта на газа и енергетиката. А множеството решения на тези проблеми минават през Турция ", допълнил още Мустафа Карадайъ, представен от пресцентъра на партията си.

Миналата седмица някогашният към този момент министър председател Кирил Петков за доставка на седем товара американски полутечен газ, само че с уредено разтоварване на гръцкия терминал Рувитуса единствено на първия – през октомври. Петков разгласи, че служебното правителтво би трябвало да реши дали да одобри предлагането и да търси къде да се одобряват останалите танкери за регазификация – в Гърция или в Турция. На терминала в Мармара дойдоха първоначално и в края на юни двата контрактувани със Съединени американски щати танкера с газ за юни и юли, само че уреждането на разтоварването е станало извънредно мъчно.

В неделя Карадайъ и Ахмедов са били на погребението на майката на Фаик Йозтрак, зам.-председател и представител на Републиканската национална партия (СНР) в Турция.

Карадайъ е разговарял с ръководителя на СНР Кемал Кълъчдароглу, както и с кмета на огромна община Анкара Мансур Яваш.
Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР