Председателят на ДПС Мустафа Карадайъ, народният представител Делян Пеевски и

...
Председателят на ДПС Мустафа Карадайъ, народният представител Делян Пеевски и
Коментари Харесай

ДПС изпрати сигнал до прокуратурата за българското гражданство на руски бизнесмен, близък до Кремъл

Председателят на Движение за права и свободи Мустафа Карадайъ, националният представител Делян Пеевски и зам.- ръководителят на парламентарната група на Движение за права и свободи Хамид Хамид внесоха в деловодството на Народното събрание сигнал до прокуратурата за българското поданство на близкия до Кремъл авторитетен съветски предприемач Роман Савушкин и тримата му синове, оповестиха от пресцентъра на политическата партия. 

„ Сигналът е по отношение на обществено публикувана в медиите информация (материал от 03.07.2023г. в уеб страницата www.mediapool.bg със заглавие „ Синовете на непосредствен до Кремъл предприемач може да получат българско поданство “) “, пишат от Движение за права и свободи.

В сигнала се упорства да бъде осъществена инспекция дали съветският жител Роман Савушкин, правомерно е придобил българско поданство през 2019 година, откакто в медиите са налице данни за тесните му персонални и бизнес връзки с лица, доближени до съветския президент Владимир Путин, в това число Александър Несис, Сергей Чемезов и Дмитрий Медведев.

Друг въпрос, на който се търси отговор е, взели участие ли са български медиатори при приемане на поданството.

Обосновано и законосъобразно ли е било позитивното мнение (ако такова е налице) от страна на Министерство на вътрешните работи и Държавната организация „ Национална сигурност “ (ДАНС), по подадената от синовете на Роман Савушкин през 2021 година молба за приемане на българско поданство, написа още в сигнала до прокуратурата.

Мустафа Карадайъ, Делян Пеевски и Хамид Хамид изясняват, че потребността от тази инспекция е обусловена от продължаващите спекулации по тематиката „ златни паспорти “ и подозренията за непозволено приемане на българско поданство от чужденци благодарение на медиатори, без изискващите се по закон вложения да са били действително осъществени.

В случай, че при осъществената инспекция бъдат открити нарушавания от съответни лица на законовите процедури при приемане на българско поданство от Роман Савушкин, респективно от неговите родственици по директна низходяща линия (при които процедурата към момента не е завършена), молим да бъдат подхванати нужните дейности за отбрана на публичния интерес и търсене на съответната отговорност, упорстват Карадайъ, Пеевски и Хамид.

В края на предходната година за капиталовото поданство след признатите ограничавания за издаването на по този начин наречените " златни паспорти " и опцията за придобиване на българско поданство против вложения. 

Инфо: Българска телеграфна агенция

 

Източник: glasove.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР