Председателят на долната камара на британския парламент – Камарата на

...
Председателят на долната камара на британския парламент – Камарата на
Коментари Харесай

Председателят на британската Камара на общините напуска поста си

Председателят на долната камара на английския парламент – Камарата на общините - Джон Бъркоу напуща поста си.

Той бе неизменим знак на парламентарната народна власт през последните сложни години за страната, белязани от Брекзит. Някои го назовават „ Звероукротителят на Народното събрание “, други „ Човекът, който спря Брекзит “, само че през последните 10 години Бъркоу не се поддаде на политически напън, следвайки прецизно парламентарните правила, оповестява БНР.

Днес е 31 октомври, само че нито Обединеното кралство напусна Европейски Съюз, нито министър председателят Борис Джонсън бе открит мъртъв в канавката. Жертва обаче има, в случай че би трябвало да продължаваме да се показваме метафорично, и то за демокрацията - това е ръководителят на Камарата на общините Джон Бъркоу, който наподобява е единственият политик, който съблюдава обещанието си, тъй като бе декларирал, че ще се отдръпна от поста на 31 октомври след 10 години вярна работа.

Неговият жанр на председателство с колоритни изречения и гръмовен глас за въдворяване на ред го направиха нещо като паметна фигура в обществените медии. Статистиците са пресметнали, че фразата „ Ред! “ (Order!) е била употребена от Бъркоу 14 000 пъти.

Бъркоу ще остане в историята като може би единственият ръководител на Камарата на общините, който не се е тормозил да влезе в какъвто и да е спор, с който и да е и най-много с представителите на ръководещите. Той не позволи американският президент Доналд Тръмп да произнесе тирада в Народното събрание.

Бъркоу се трансформира в любим на по този начин наречените „ бекбенчъри “, т.е депутатите от задните редици, тъй като при никой различен ръководител на Камарата те не са получавали толкоз благоприятни условия за изява и гласът им да бъде чут. Дори Борис Джонсън, който няма доста оснавания да е удовлетворен от Бъркоу, не спести положителните думи към него.

„ Аз нямам подозрения, че вие бяхте огромен чиновник на Народното събрание и на Камарата на общините. Вие модернизирахте Народното събрание, направихте го доста по-достъпен, грижехте се за хората с неработоспособност. И извънредно доста се грижехте за правата на бекбенчърите “, сподели Джонсън.

Картината се добавя от водача на лейбъристите Джереми Корбин: „ Вие застанахте зад Народното събрание, когато трябваше да го подкрепите. Ние ви благодарим. Защото вашето обръщение се трансформира и в интернационално обръщение за парламентарната народна власт и за това, че Народното събрание би трябвало да търси отговорност от държавното управление “.

Бъркоу е роден през 1963 година в Еджуеър, Лондон в фамилията на Бренда и Чарлз Бъркоу, който е бил таксиметров водач. Баща му е роден в еврейско семейство. Дядото и бабата на Бъркоу са евреи, пристигнали във Англия от Румъния преди един век. При установяването им на Острова фамилното име е било англицизирано и променено от Берковиц на Бъркоу. Изборът на правоприемник на Бъркоу ще бъде в понеделник.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР