Председателят на долната камара на американския Конгрес Нанси Пелоси пристигна

...
Председателят на долната камара на американския Конгрес Нанси Пелоси пристигна
Коментари Харесай

Нанси Пелоси пристигна в Тайван въпреки гнева на Китай

Председателят на долната камара на американския Конгрес Нанси Пелоси дойде в Тайван малко преди 23 ч.местно време във вторник - в ясна проява, че няма да се съобрази със заканите на Китай за ескалация на напрежението.

Това е първото посещаване на толкоз високо равнище от американската страна в Тайван от 25 години насам. Пекин отговори с още по-драстично решение, като разгласи, че армията стартира " значими военни учения и тренировки, в това число стрелби в шест района към остров Тайван сред четвъртък и неделя ".

Малко след идването Twitter-профила на Пелоси разгласява и позицията ѝ:

" Визитата на нашата делегация e жест на непреодолимия ангажимент в поддръжка на виталната народна власт в Тайван. Дискусиите ни с ръководителите на Тайван удостоверяват поддръжката за нашия сътрудник и ускоряват споделените ни ползи, в това число напредъка към свободен и отворен индийско-тихоокеански район. Солидарността на Америка с 23-милионния народ на Тайван през днешния ден е по-важна отвсякога, до момента в който светът е изправен пред избор сред автокрация и народна власт ", споделя още тя.

Китай възприема островната страна за част от своята територия и възприема визитата на Пелоси и срещите ѝ с локалното самоуправление като провокация.

Пекин разгласи, че ще вземе " решителни и мощни ограничения ", в случай че тя извърши проектите си да гостува в Тайпе. Администрацията на Джо Байдън също е изпратила сигнали до Нанси Пелоси за рисковете, които визитата съставлява, като по едно и също време с това прикани Китай да не приема хода ѝ като смяна в формалната политика на Вашингтон по отношение на статута на Тайван.



По-рано във вторник китайската войска стартира да вършат военни демонстрации над Тайван с бойни самолети - увещание към Тайпе, че военновъздушните сили на Пекин могат да доближат острова за броени минути.
Източник: boulevardbulgaria.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР