Председателят на Държавната дума на РФ Вячеслав Володин заяви, че

...
Председателят на Държавната дума на РФ Вячеслав Володин заяви, че
Коментари Харесай

Русия: Трябва да спрем газа и на други неприятелски държави, не само на България

Председателят на Държавната дума на РФ Вячеслав Володин съобщи, че Русия е постъпила вярно, спирайки газа на България и Полша, съобщи съветската организация „ Интерфакс “.

Русия, по остаряла своя традиция, наруши всички интернационалните правила и писмени контракти, и без причина спря доставката на газ за България, пробвайки се да шантажира София. Според Володин обаче „ Газпром “ е бил в правото си да предприеме сходен ход, и по думите му би трябвало да последва същото „ и с други вражески страни, освен България “. Според Володин България и Полша са имали опция да се възползват от предлагането на президента на Руската федерация Владимир Путин да заплащат природния газ в рубли. „ Механизмът е дефиниран. Лидерите на тези страни не пожелаха. Нека обяснят на своите жители по какъв начин ще излязат от обстановката и от чии ползи са се управлявали при вземането на такова решение “, сподели ръководителят на Държавната дума.

Mинистърът на енергетиката на България Александър Николов съобщи, че страната ни няма да води договаряния под напън. България е предан сътрудник на Русия по контракта за доставки на природен газ и заплаща постоянно, уточни Александър Николов. Очевидно прекъсването на газа е несъблюдение на контракта за доставки от съветската страна. България съблюдава обща позиция на Европейски Съюз за метода на заплащане, сподели министърът. " Докато съм министър България няма да води договаряния под напън, България не се продава и не се поддава на който и да е търговски контрагент ", акцентира той.

Късно нощес, на 26 април, в " Булгаргаз " ЕАД, е получено съобщение, че доставките на природен газ от " Газпром Експорт " ще бъдат спрени - считано от през днешния ден, 27 април, заяви Министерството на енергетиката (МЕ). Българската страна е изпълнила напълно отговорностите си и е направила всички заплащания, изисквани по сегашния контракт - навреме, прецизно и в сходство с неговите клаузи, оповестиха още през вчерашния ден вечерта от МЕ. Дружество " Булгаргаз " и Българският енергиен холдинг (БЕХ) са открили, че препоръчаната от съветската страна нова двуетапна процедура за заплащане не е в сходство на съществуващия до края на тази година контракт и крие обилни опасности за българската страна, в това число да прави заплащания, без да получи каквито и да било доставки на газ от съветската страна. Министерството на енергетиката, Българският енергиен холдинг, " Булгаргаз " и " Булгартрансгаз " са подхванали стъпки за различни договорености за доставка на природен газ и за справяне с по този начин създалата се обстановка. Към сегашния миг не се постановат ограничаващи ограничения за потреблението в България, обявиха от МЕ, незабавно след известието от съветската страна.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР