Председателят на ДАНС Пламен Тончев писмено да предостави на парламентарната

...
Председателят на ДАНС Пламен Тончев писмено да предостави на парламентарната
Коментари Харесай

Депутати искат от шефа на ДАНС списъка на лицата с недекларирани авоари в чужбина

Председателят на ДАНС Пламен Тончев документално да даде на парламентарната комисия по корупцията лист на лицата, заемащи или заемали висши обществени длъжности и недекларирали: банкови сметки в чужбина, недвижими парцели или друго имущество на забележителна стойност (над 60 000 лева.), присъединяване в търговски сдружения в чужбина, в това число в офшорни компании. Това решение гласоподава комисията по предложение на народния представител от Има Такъв Народ Георги Георгиев, оповестява Капитал.

То е в подтекста на предлагането на ГЕРБ и Движение за права и свободи ръководителят на ДАНС да бъде извикан за взаимно чуване дружно с ръководителя на КПКОНПИ Сотир Цацаров по въпросите на отнетия допуск до класифицирана информация на Цацаров.

В последна сметка депутатите от комисията не одобриха настояването Цацаров да бъде изслушан единствено за отнетия му допуск до класифицирана информация, в това число и на взаимно чуване с Тончев, нещо като очна ставка, което ядоса представителите на ГЕРБ и Движение за права и свободи и те напуснаха.

Мнозинството гласоподава да предложения и двамата на чуване поотделно по друг кръг от въпроси, измежду които и проблемите към гражданската конфискация - въпроси, които му бяха заложени още предходната седмица отново по самодейност на Георги Георгиев.

Особено забавно е решението да се изиска от ръководителя на ДАНС листата на лицата с недекларирани активи в чужбина, тъй като той стои открит към този момент месеци наред без каквото и да е развиване. Още през юни м.г. тогавашният длъжностен вътрешен министър Бойко Рашков напомни, че през 2019 година забележителен брой депутати, магистрати, висши представители на изпълнителната власт, кметове и други са били обект на имуществени инспекции за недекларирани влогове и парцели в чужбина.

Проверките са били предоставени от някогашния основен прокурор Сотир Цацаров, най-малко половината от тях са завършили, материалите са докладвани на прокуратурата, само че без последици, а другите инспекции към момента са висящи. Според Бойко Рашков държането в загадка на тези инспекции и резултатите от тях е метод да се държат проверяваните обществени лица според.

Източник: 18min.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР