Председателят на ДАНС Пламен Тончев писмено да предостави на парламентарната

...
Председателят на ДАНС Пламен Тончев писмено да предостави на парламентарната
Коментари Харесай

Депутати искат от шефа на ДАНС списъка на лицата с недекларирани авоари в чужбина

Председателят на ДАНС Пламен Тончев документално да даде на парламентарната комисия по корупцията лист на лицата, заемащи или заемали висши обществени длъжности и недекларирали: банкови сметки в чужбина, недвижими парцели или друго имущество на забележителна стойност (над 60 000 лева.), присъединяване в търговски сдружения в чужбина, в това число в офшорни компании. Това решение гласоподава в четвъртък комисията по предложение на народния представител от Има Такъв Народ Георги Георгиев. То е в подтекста на предлагането на ГЕРБ и Движение за права и свободи ръководителят на ДАНС да бъде извикан за взаимно чуване дружно с ръководителя на КПКОНПИ Сотир Цацаров по въпросите на отнетия допуск до класифицирана информация на Цацаров.

В последна сметка депутатите от комисията не одобриха настояването Цацаров да бъде изслушан единствено за отнетия му допуск до класифицирана информация, в това число и на взаимно чуване с Тончев, нещо като очна ставка, което ядоса представителите на ГЕРБ и Движение за права и свободи и те напуснаха. Мнозинството гласоподава да предложения и двамата на чуване поотделно по друг кръг от въпроси, измежду които и проблемите към гражданската конфискация -.

Особено забавно е решението да се изиска от ръководителя на ДАНС листата на лицата с недекларирани активи в чужбина, тъй като той стои открит към този момент месеци наред без каквото и да е развиване. Още през юни м.г. тогавашният длъжностен вътрешен министър, че през 2019 година забележителен брой депутати, магистрати, висши представители на изпълнителната власт, кметове и други са били обект на имуществени инспекции за недекларирани влогове и парцели в чужбина. Проверките са били предоставени от някогашния основен прокурор Сотир Цацаров, най-малко половината от тях са завършили, материалите са докладвани на прокуратурата, само че без последици, а другите инспекции към момента са висящи. Според Бойко Рашков държането в загадка на тези инспекции и резултатите от тях е метод да се държат проверяваните обществени лица според. Той неведнъж загатна, че измежду тези хора има най-малко един член на Висш съдебен съвет, лице, което е близо до почитан представител на прокуратурата, както и министри, зам.-министри на вътрешните работи и други На коментара на Сотир Цацаров, че това е класифицирана информация, Рашков отвърна, че няма никакви аргументи този материал да бъде засекретен, защото няма нищо общо с вътрешната и външната сигурност, а също така става дума за законово обвързване за обявление на имущество в обществен указател, който е публичен.

Същата теза застъпват и доста други адвокати. Според Андрей Янкулов, някогашен прокурор, а в този момент юрист и специалист към " Антикорупционния фонд ": " Имyщecтвoтo нa тeзи лицa пoдлeжи нa пyбличнo дeĸлapиpaнe. Aбcypд e инфopмaциятa зa нecъoтвeтcтвиe мeждy дeĸлapиpaнoтo и дeйcтвитeлнoтo имoтнo cъcтoяниe нa ĸoeтo и дa e лицe нa виcшa пyбличнa длъжнocт дa бъдe зaщитeнa oт зaĸoнa тaйнa, пpи пoлoжeниe чe имyщecтвoтo нa тeзи лицa пo зaĸoн тpябвa дa бъдe oбявeнo. Πo тaзи лoгиĸa ДAHC мoгaт дa зaceĸpeтят вcяĸa пyбличнa инфopмaция, вĸapвaйĸи я в няĸaĸвa cи cпpaвĸa c гpиф. "
Реклама
Темата обаче към момента е висяща, а институциите, от които зависи това - прокуратурата и КПКОНПИ, не престават да мълчат. Обект на спекулации е и броят на засечените лица, заемащи или заемали висша обществена служба, които не са изпълнили задължението си да заявяват парцели и сметки в чужбина. Според прокуратурата става въпрос за 38 души, Рашков приказва за близо 80, а в парламентарната антикорупционна комисия на няколко пъти бе упоменато цифрата 47.
Изслушването на Цацаров още веднъж на дневен ред
Втора поредна седмица парламентарната антикорупционна комисия разисква да вика ли Сотир Цацаров за чуване, по кое време да стане това и с какъв дневен ред. В четвъртък след половинчасова полемика (видеоархива на съвещанието можете да видите ), комисията реши:

Председателят ще изпрати увещание на Цацаров, че чака от него отговори на въпроси за активността и резултатите на КПКОНПИ по лишаване на нелегално добито имущество. Въпросите му бяха изпратени седмица по-рано с искане да се получат отговори в тридневен период, само че такава информация от КПКОНПИ към момента не е получена; Ще предложения Сотир Цацаров на чуване, откакто получи информацията от него; Ще предложения ръководителя на ДАНС Пламен Тончев на чуване за отнетия допуск на Цацаров и по други тематики след чуването на Цацаров.

От ГЕРБ упорстваха Цацаров да бъде изслушан още на идващото съвещание, само че най-вече за отнетия му допуск, тъй като това е незабавно и въпросът за какво му е лишен допускът е доста значим - дали за това, което се чу в медиите, или тъй като да вземем за пример е служил на непозната страна, съобщи Маноил Манев.
Реклама
От ГЕРБ обявиха, че викането на Цацаров е незабавно, тъй като скоро той няма да е ръководител на КПКОНПИ, а прокурор, и въпросът е тогава в какво качество ще бъде викан. Цацаров подава в Народното събрание оставката си като ръководител на ДАНС, само че считано от 1 март, като до тогава има повече от месец.

Междувременно Висш съдебен съвет го възвърне като прокурор във Върховна касационна прокуратура, считано от датата, на която бъде освободен като ръководител на КПКОНПИ.
Етикети Персонализация
Ако обявата Ви е харесала, можете да последвате тематиката или създателя. Статиите можете да откриете в секцията
Автор Мирела Веселинова
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР