Председателят на борда на Би Би Си Ричард Шарп подаде

...
Председателят на борда на Би Би Си Ричард Шарп подаде
Коментари Харесай

Шефът на Би Би Си подаде оставка заради нарушени правила за заем на Борис Джонсън

Председателят на борда на Би Би Си Ричард Шарп подаде оставка в петък, откакто самостоятелен отчет откри, че той е нарушил разпоредбите за обществено назначение, като не е разкрил евентуален спор на ползи в ролята си при обезпечаването на заем от 1 милион $ за тогавашния министър-председател Борис Джонсън, съобщи " Ройтерс ".

Напускането му идва в миг на засилен политически надзор върху английската социална телевизия. за неутралност доминираше в заглавията във Англия предишния месец.

Шарп, някогашен банкер на " Голдман Сакс ", който оглави Би Би Си през 2021 година, беше подложен на напън от февруари, когато комисия от депутати съобщи, че е позволил " обилни неточности в преценката ", като не е заявил присъединяване си в заема.

Шарп сподели, че се е съгласил да остане на поста до края на юни, с цел да има задоволително време за намиране на правоприемник.

Разследването, инициирано от надзорния орган за публични назначения, изследва метода, по който Шарп е бил определен от държавното управление да ръководи корпорацията през 2021 година

По-конкретно, беше проучено дали Шарл изцяло е разкрил детайлности за ролята си в улеснението на заем от 800 хиляди паунда (1 милион долара) за Джонсън, преди той да бъде назначен за ръководител.

Докладът установи, че макар че той е нарушил държавния кодекс за публични назначения, това нарушаване не обезсилва безусловно назначението му. Шарп изрази убеденост, че нарушаването е било " непреднамерено и несъществено ".

Но той също по този начин сподели, че оставането до края на четиригодишния му мандат би отвлекло вниманието от " положителната работа " на телевизионния оператор.

" Реших, че е вярно да дам приоритет на ползите на Би Би Си ", съобщи Шарп в изказване. " Затова тази заран подадох оставка като ръководител на Би Би Си.

В отчета се загатва, че офисът на Джонсън на " Даунинг стрийт " е предложил Шарп като " мощен претендент " за поста, който притегли 23 кандидатури.

Шарп твърди, че не е взел участие в отпущането на заема или в уреждането на гаранция или каквото и да е финансиране и че не е направил нищо повече от това да се опита да показа канадския предприемач Сам Блайт, обезпечил заема, на държавен чиновник в края на 2020 година

Андрю Хепинстал, който извърши следствието, сподели, че е " благополучен да означи ", че не е видял никакви доказателства за роля на Шарп в персоналните финансови каузи на Джонсън, с изключение на опита за запознанство.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР