Председателят на Асоциацията на прокурорите в България Евгени Иванов се

...
Председателят на Асоциацията на прокурорите в България Евгени Иванов се
Коментари Харесай

Единственият кандидат за член на ВСС: Прокуратурата е част от съдебната система и трябва да остане там

Председателят на Асоциацията на прокурорите в България Евгени Иванов се оказва единственият претендент за член на Висш съдебен съвет от квотата на обвинителите. Той ще заеме публично поста след гласуването в събота. Той ще поеме дефинитивно овакантеното място на Даниела Машева, която стана заместител на основния прокурор и напусна Висш съдебен съвет.

" Прокуратурата постоянно когато работи, е изложена на нападки, рецензии и офанзиви. Тези, които най-вече желаят прокуратурата да не е самостоятелна, съгласно мен са политиците. Всяка една политическа власт желае да има комфортна правосъдна власт, респективно и прокуратура ", съобщи в утринния блок на Българска национална телевизия Евгени Иванов.

Той добави, че независимостта на прокуратурата е обезпечена по закон, а у нас тя е обезпечена на най-високото равнище - конституционното.

" Винаги съм твърдял, че прокурорската специалност е благородна, само че неблагодарна. Колегите работят и точно когато работят толкоз доста, а прокуратурата последните 6 месеца работи на цялостни обороти, тогава най-болно ми става за сътрудниците, тъй като те не го вършат за признателност, само че да не ги подлагат на критика чак толкоз доста и то без съображение ", безапелационен беше прокурорът.

На въпроса би трябвало ли прокуратурата да излезе от правосъдната власт той отговори, че прокуратурата би трябвало да е част от правосъдната власт, тъй като това е най-високата степен на гарантиране на независимостта на прокуратурата и на прокурорите.

" За мен най-голямото постижение на демокрацията у нас е точно, че прокуратурата е част от правосъдната система и тя би трябвало да остане там, тъй като тежко и горко на страна, която няма самостоятелна прокуратура ", съобщи Иванов.

Според него нормативната уредба, с която работят прокурорите, е остаряла и би трябвало да бъде осъвременена. Той даде за образец Наказателния кодекс, само че добави: " Най-големият проблем е Наказателно-процесуалният кодекс - извънредно сложен за приложимост, много е формализиран, в него има условия, които съблюдаваме, само че те ни затрудняват да си вършим работата качествено и навреме ".
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР