председателят на Армения обвини доминирания от Москва съюз за сигурност

...
председателят на Армения обвини доминирания от Москва съюз за сигурност
Коментари Харесай

Премиерът на Армения критикува Организацията на договора за колективна сигурност

ръководителят на Армения упрекна доминирания от Москва съюз за сигурност (ОДСК) , че е оставил страната му на студено пред опасността от възобновяване на военните дейности със прилежащ Азербайджан. Това заяви Асошиейтед прес.

Премиерът Никол Пашинян неведнъж подлага на критика неуспеха на Организацията на контракта за групова сигурност (ОДКС) да отбрани членката Армения на фона на опълчването й с Азербайджан за Нагорни Карабах.

По време на конференция Пашинян съобщи, че не Армения се отдръпва от ОДКС, а в противен случай, ОДКС се отдръпва от Армения , без значение дали желае или не. Той акцентира, че е смутен от това.

Арменският министър председател акцентира, че опасността от ескалация по границата на Армения и в Нагорни Карабах в този момент е доста висока, отбелязвайки все по-агресивната изразителност от Азербайджан.

ескалира през декември, когато азербайджански протестиращи, твърдящи, че са екологични деятели, блокираха така наречен Лачински кулоар, основният път сред Армения и Нагорни Карабах, оставяйки 120 000 поданици на страната без храна и други съществени доставки. Миналия месец висшият съд на Организация на обединените нации подреди на Азербайджан да позволи възобновяването на свободното придвижване по пътя, само че обстановката остава напрегната.

Нагорни Карабах се намира в границите на Азербайджан, само че е под контрола на етническите арменски сили, подкрепяни от Армения, откогато сепаратистката война там завърши през 1994 година През 2020 година азербайджанските войски разгромиха арменските сили в шестседмични боеве, приключили с спокойно съглашение с посредничеството на Русия позволявайки на Азербайджан да вземе забележителна част от Нагорни Карабах и да си върне околните области, които са били в арменски ръце в продължение на съвсем две десетилетия.

По време на последното опълчване Пашинян и други арменски публични лица остро подлагаха на критика Русия и доминирания от Москва ОДКС за неуспеха да обезпечат свободен пренос през коридора Лачин.

Отразявайки раздразнението си от Москва, Армения анулира на членовете на ОДКС и се въздържа да назначи собствен представител в управлението на блока.

Русия, която се стреми да резервира мощни връзки със своя съдружник Армения, като в същото време поддържа другарски връзки с Азербайджан, се ангажира с внимателен дипломатически балансиращ акт, заобикаляйки всевъзможни насилствени дейности. Влиянието на Кремъл в района стана по-ограничено, защото Русия концентрира ресурсите си върху войната в Украйна.
 Ереван разкри проект на Баку за всеобщо изселване на арменци от Нагорни Карабах
Ереван разкри проект на Баку за всеобщо изселване на арменци от Нагорни Карабах

Напрежението в противоречивия район продължава
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР