Председателят на Апелативен съд - София Даниела Дончева си направи

...
Председателят на Апелативен съд - София Даниела Дончева си направи
Коментари Харесай

Делото за КТБ разпределено публично на нов съдия

Председателят на Апелативен съд - София Даниела Дончева си направи отказ като докладчик по делото , дружно с членовете на правосъдния състав.

Търговско дело, станало известно като " делото за 102 милиона " или делото " КТБ " беше обществено преразпределено на арбитър докладчик Мадлена Желева.

В претекстовете си по отвода арбитър Дончева сочи , че то " явно съставлява интерес, който не може да бъде избран като съответстващ към спазването на настоящата нормативна уредба ".

Според арбитър Дончева това се открива както от серия изявления на магистрати, съпътстващи преместването на предходния докладчик Милен Василев в различен правосъден състав, по този начин и от изявления в някои медии, повтарящи тезите им и формиращи авансово настройки за метода, по който това дело би трябвало да бъде решено.

" Последователността на изявите най-вероятно цели игнориране на опцията за безпристрастна преценка на събитията по делото , както и отправяне на предизвестие към всеки арбитър, който би си разрешил сходен метод на работа ", написа още в отвода на арбитър Дончева . В тази връзка тя моли за прекъсване на политическия вид говорене, появил се в правосъдната система , както и целенасоченото стартиране и издание на погрешна информация по съответния случай в медиите.

 Съдия Виржиния Петрова е избрана за делото КТБ
Съдия Виржиния Петрова е избрана за делото КТБ

Докато разпределяха инцидентно делата, сървърът блокира, след това се оправи

Във връзка с констатации от инспекция на Върховния касационен съд, обвързвана със заповед на арбитър Дончева за пренасяне на арбитър Василев в различен състав, в Апелативен съд - София е свикано Общо заседание , на което ще бъдат разисквани всички забележки и оферти на проверяващия екип.

Съдия Дончева напомня, че по нейна самодейност по случая са разпоредени и текат още две инспекции - в Инспектората към Висшия правосъден съвет и в прокуратурата на Република България.

По този мотив тя показва мнение, че преди да станат известни резултатите и от тях, е непрофесионално и явно целеустремено, избрани констатации да бъдат релевирани в общественото пространство като безапелационни и неоспорими, а фрагментираното им поднасяне посредством избрани медии по случая може да бъде обсъждано като препятстване на независимо постановяване на правосъдни актове.

 Румен Радев пусна и втората стенограма КТБ
Румен Радев пусна и втората стенограма КТБ

На 9 юни, петък, привечер бе разкрита и първата стенограма

Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР