Председателят на Американския еврейски комитет (AJC) - една от най-влиятелните

...
Председателят на Американския еврейски комитет (AJC) - една от най-влиятелните
Коментари Харесай

Американския еврейски комитет: Руското твърдение за спасяването на евреите е груб исторически ревизионизъм

Председателят на Американския еврейски комитет (AJC) - една от най-влиятелните еврейски организации в Съединени американски щати и света, зае късно в понеделник позиция във връзка изказването на външното министерство на Русия по отношение на ролята на Червената войска за спасяването на съвсем 50 хиляди български евреи:

" Това изказване е фактологически погрешно и съставлява ослепителен образец на исторически ревизионизъм от най-лош тип.

Храня извънредно почитание към монументалния руски принос за успеха над нацистка Германия, откакто Хитлер прави изменничество към пакта Молотов-Рибентроп от 1939г. и нахлува в Съюз на съветските социалистически републики през 1941г.

Нито една съюзническа страна не е дала толкоз човешки жертви, колкото Съветският съюз, в изправянето против Берлин и сътрудниците му от Оста. Това изпитание включва освобождението на злокобния нацистки концлагер Аушвиц-Биркенау.

Напълно съзнавам, че България е бил част от Оста, т.е. на неправилната страна в тази война.

Но - и това е едно доста огромно " само че " - макар лоялността си към Берлин, България се е вдигнала през 1943г., с цел да направи нещо удивително - да отхвърли нацистките заповеди и да отбрани съвсем 50 000 български евреи от депортиране и съвсем несъмнено заличаване. Мнозина са показали храброст, включвайки се в това историческо изпитание за избавяне на хората, прието с признателност от " Яд Вашем ", историците на холокоста и от самите оживели.

Не всичко е съвършено в дейностите на България. 11 хиляди евреи от Тракия и Македония, намирала се под българска окупация, са депортирани в лагерите на гибелта и това не може да бъде забравено. Въпреки това, никоя друга европейска страна под контрола на нацистите не е съумяла да отбрани голямото болшинство от толкоз огромно еврейско население.

След войната България разреши на оцелелиле евреи да емигрират в Израел след основаването на тази страна през 1948г. и множеството от тях се възползват от това.

Сега Москва желае да си присвои похвали за българското изпитание да бъдат избавени евре по време на войната. Това е още един образец за съветските опити да се деформира историята и да се прави интервенция в живота на прилежащите и някогашните сателитни страни.

Нещо повече - при все всички скъпи дейности за погром на нацисткия режим, неоспорим е антисемитизмът на Сталин преди и след войната, както и неговите дейности за попречване емиграцията на евреи от самото начало на ръководството му.

Американският еврейски комитет отдава респект на българските старания за избавяне на евреите и ще го означи още веднъг следващата година, когато се навършват 74 години от тези събития и ще посрещнем българския министър председател Бойко Борисов на Глобалния конгрес в Ерусалим. "

Преводът и заглавието са на " Дневник "
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР