Председателят на Alphabet Джон Хенеси твърди, че не е сигурен ...

Председателят на Alphabet Джон Хенеси твърди, че не е сигурен

Председателят на Alphabet не е убеден, че Google трябва да влезе пак в Китай

Председателят на Alphabet Джон Хенеси твърди, че не е сигурен в стратегията на най-важния шеф на компанията, написа Bloomberg.

Хенеси показва , че не е сигурен, че ще е по-добре Google да пусне цензурирана търсачка в Китай – основна цел, която основният екзекутивен шеф Сундар Пичай си е сложил .

"Въпросът, който изниква в ума ми и с който имам казус , е наистина ли е по-добре да предоставим на китайските жители прилична, способна търсачка, даже и да е лимитирана и цензурирана в някои случаи, или търсачка, която не е доста положителна ? И ще подобри ли това качеството им на живот “, разяснява Хенеси за Bloomberg.

Запитан наистина ли Google може да донесе повече на Китай, даже и с стойността на компромис, той показва : „ Не знам отговора на този казус “.

"Всеки, който прави бизнес в Китай, прави компромис с част от своите съществени ценности “, твърди Хенеси. „ При всяка една компания е по този начин , тъй като законите в Китай са много по-различни от тези в нашата лична страна “.

Google се оттегли от континенталната част на Китай през 2010 година , когато създателите Сергей Брин и Лари Пейдж решиха, че премахването на противоречиви линкове от резултатите в търсачката по настояване на Пекин е недопустимо . Но през 2016 година дребен екип, включващ Пичай, стартира работа по свързани с Китай планове , включително по стратегия , прочута с името Dragonfly. Тя има за цел да върне търсачката на Google назад в страната.

Още по тематаGoogle инвестира милиони в нов център за данни в ДанияGoogle пуска чат с фирми в Maps
Плановете включваха протоколи за цензуриране на резултатите по този начин , както се харесва на държавното управление , ограничаването на някои термини и уверяването, че консуматорите , търсещи информация за качеството на въздуха, ще получават единствено данни, одобрявани от Пекин. Пичай дефинира тези старания като пробни , само че те предизвикаха реална стихия вътре и отвън компанията.

Хенеси, който е някогашен държавен глава на Станфордския университет и създател на книгата „ Leading Matters”, твърди, че Лари Пейдж „ в действителност прави каквото изиска “ и „ се пробва да играе функция на човек, насърчаващ иновациите “.

Източник: investor.bg