Председателят на Агенцията за ядрено регулиране (АЯР) Цанко Бачийски призова

...
Председателят на Агенцията за ядрено регулиране (АЯР) Цанко Бачийски призова
Коментари Харесай

Шефът на АЯР призова да се внимава със санкциите срещу Русия в ядрената енергетика

Председателят на Агенцията за нуклеарно контролиране (АЯР) Цанко Бачийски прикани да се подхожда извънредно деликатно към използването на възможни европейски наказания против Русия в региона на нуклеарната енергетика. Той уточни, че сходни наказания могат да се отразят както на процесите по издаване на лицензите за удължение на работата на централата, която се възнамерява да работи още 30 години, по този начин и ще обиден износа на отработено нуклеарно гориво, съобщи БНР.

" Едни наказания в това отношение могат да доведат до огромно усложнение за работата на АЕЦ " Козлодуй ". Като регулатор ние деликатно следим този развой и разясняваме с АЕЦ " Козлодуй " и какви благоприятни условия има за намаляване на възможни такива неща, които могат да се случат "

Проблем с горивото за АЕЦ " Козлодуй " няма - централата е обезпечена с съветско гориво до 2027 година за 6-и блок, а за 5-и блок -  до април идната. Ако в това време различното американско гориво не получи лиценз за 5-и блок, и двата блока могат да продължат да работят с наличното съветско гориво, уточни още Бачийски.
Източник: inews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР