Председателят на Африканския съюз и президент на Сенегал първо посети

...
Председателят на Африканския съюз и президент на Сенегал първо посети
Коментари Харесай

Африка преговаря с Путин за зърно

Председателят на Африканския съюз и президент на Сенегал първо посети Брюксел, а по-късно отиде в Москва. Сал търси решение за блокирания от войната експорт на зърно. Африка внася 40 % от пшеницата си от Украйна и Русия.

" Африка, макар че е доста надалеч от бойните дейности, стана една от първите косвени жертви. Икономиката ни е слаба и не можем да се приспособяваме ", съобщи президентът на Сенегал.

Сал сподели, че на практика цялото население на района от над 1 милиард души може да бъде наранено от блокирания експорт. Той бил убеден от Путин, че ще бъдат направени стъпки за облекчение на обстановката, само че не уточни съответни ограничения.

" Механизъм на заплащане би трябвало да бъде открит. Както има изключения за газа, по този начин може да има механизъм за зърното ", настоя Маки Сал, представен от Нова телевизия.

Милиони тонове зърно са складирани в Украйна. Киев споделя, че съветските бойни кораби блокират черноморските пристанища и стопират износа. Москва приказва разнообразни неща и предлага привидно противоречащи решения. И през вчерашния ден Путин настоя, че Русия не е повода търговията със зърно да бъде спряна. Само седмица по-рано той сподели, че Русия ще разреши износът, в случай че бъдат свалени наложени от Запада наказания. Анализатори настояват, че Путин целеустремено провокира безпорядък. Една от задачите му била да предизвика нова емигрантска вълна от Африка, с цел да окаже напън върху Западна Европа.
Източник: frognews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР