Председателят на Африканския съюз (АС), президентът на Сенегал Маки Сол,

...
Председателят на Африканския съюз (АС), президентът на Сенегал Маки Сол,
Коментари Харесай

Президентът на Сенегал ще разговаря с Путин за зърнените доставки

Председателят на Африканския съюз (АС), президентът на Сенегал Маки Сол, ще се срещне с съветския водач Владимир Путин в петък, на фона на изострената продоволствената неустановеност на континента поради войната в Украйна, удостовери представител на Апелативен съд пред POLITICO.

Сол и Муса Факи Махамат, ръководител на Комисията на Африканския съюз, ще дойдат в Русия в четвъртък и ще се срещнат с Путин в петък.

Посещението е планувано " на фона на напъните на председателството на Апелативен съд да способства за дескалиране на войната в Украйна и за освобождение на запасите от зърнени култури и торове, чиято обсада визира изключително африканските страни ", се споделя в изказване на Апелативен съд.

Сол се причисли към полемиката на срещата на върха на Европейския съвет за продоволствената сигурност в сряда, като сподели на водачите на Европейски Съюз посредством видеовръзка, че дефицитът на хранителни доставки в Африка е " доста сериозен и обезпокоителен ". Русия, която нахлу в Украйна през февруари, блокира износа от черноморските пристанища на страната. Сол също повтори изказванията на френския президент Еманюел Макрон, който сподели, че Африка и Европа " не би трябвало да попадат в клопката " и би трябвало да се опълчват на версията на Русия, която упреква за дефицита западните наказания. " Истината е тук в Африка ", сподели Сол пред европейските си сътрудници в сряда.

Африканският съюз също одобри молбата на украинския президент Володимир Зеленски да показа видеообръщение пред организацията, се споделя в изказването.

Припомняме, че съветският президент Владимир Путин  по време на телефонен диалог с италианския премиер Марио Драги съобщи, че Русия е подготвена да способства за решаването на продоволствената рецесия, но само откакто глобите против Москва бъдат отстранени, съгласно Кремъл, оповестява ТАСС.

Путин упорства, че актуалната обстановка с продоволствената сигурност е породена от Съединени американски щати и ЕС и техни антируски забрани.

" Руската федерация е подготвена да даде забележителен принос за превъзмогването на продоволствената рецесия посредством експорт на зърно и торове, при повдигане на политически стимулирани ограничавания от страна на Запада ", означават от Кремъл.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР