Председателят и основател на Zhejiang Geely Holding Group Ли Шуфу.

...
Председателят и основател на Zhejiang Geely Holding Group Ли Шуфу.
Коментари Харесай

Китайската Geely вече притежава близо 10% от Daimler

Председателят и създател на Zhejiang Geely Holding Group Ли Шуфу.

Още по тематиката
Китайската Geely купува дребен дял в Daimler

От Geely се надяват да получат достъп до електрическите разработки на Daimler
13 фев 2018
Volvo се готви да пусне на пазара електрокола с абонаментен проект

Шведският производител търси метод да се конкурира с Tesla
18 окт 2017
Китайската автомобилна компания Geely става мажоритарен притежател на Saxobank

Азиатската компания, която е притежател и на Volvo, към момента няма опит във финансовия бранш
9 окт 2017 Китайската автомобилна компания Geely усили до близо 10% каузи си в немската Daimler и си е сложила за цел да построи алианс за взаимно създаване на самостоятелни коли. Инвестирайки 9 милиарда $, създателят и максимален акционер в Geely - Ли Шуфу, се надява да взе участие в установяване бъдещето на бранша в конкуренция с такива имена като Tesla, Гугъл и Uber. В резултат на договорката китайската компания става и най-големият частен акционер в производителя на Mercedes.

" Успехът и достигането на връх в технологиите са постижими чрез другари, сътрудници, съюзи и конфигуриране към нов метод на мислене във връзка с взаимна работа и взаимопомощ. Инвестицията ми в Daimler рефлектира върху тъкмо тази стратегическа визия ", разяснява ръководителят на китайския холдинг Ли Шуфу. Засега нямаме проекти да усилваме в допълнение каузи си, сподели още той.

" Daimler има удоволствието да разгласи, че с Ли Шуфу може да завоюва още един акционер с взор към бъдещето, който е уверен в иновационната ни мощ, тактика и предстоящ капацитет ", се споделя в известието на немската компания.
Daimler е единственият огромен немски автопроизводител, който не се управлява от фамилия. Мажоритарен притежател във Volkswagen е кланът Порше-Пийх, в BMW дял от 47% държат Зузане Клатен - най-богатата германка, и брат ѝ Щефан Кандт.

Последната договорка демонстрира желанието на Geely да се трансформира в конгломерат от ранга на Volkswagen с разнообразни марки на пазара, като портфолиото й към този момент включва известните марки като Lotus и Volvo, написа Financial Times. Тя идва единствено няколко седмици откакто китайската компания купи и част от производителя на камиони Volvo AB за 3.9 милиарда $. Освен това Geely е притежател на London Electric Vehicle Company и Terrafugia, като държи и 49% в малайзийската Proton.

Бъдеща симбиоза

По информация на Financial Times Geely ще търси среща с управлението на Daimler, с цел да показа желанието си дружно да създават самостоятелни коли. Както и да употребява разработките за електрическите акумулатори на немската компания. Daimler се смята за една от най-напредничавите в създаването на напълно електрически коли, като се чака да пусне няколко модела на пазара до 2022 година В тази връзка Geely ще се надява бъдещото съдействие да й даде " нужния подтик ", който да й обезпечи преимущество пред останалите огромни играчи в промишлеността. Източник на Reuters, осведомен с мисленето на Ли Шуфу, споделя, че в света евентуално ще останат единствено два или три производителя на коли и по тази причина той търси тези, които имат софтуерно преимущество.

Китай като най-големия пазар на коли в света е мечтана дестинация за огромните производители. На този декор електрическите коли остават на фокус, защото наклонността е за взрив в сегмента в близкото бъдеще. За съпоставяне, BMW договаря с Great Wall за изработването на изцяло електрически модел Mini за територията на страната, а Ford възнамерява да пусне електроколи за всеобща употреба под различен бранд в съдействие с локалната Zotye.

Берлин не е удовлетворен

В Западна Европа като цяло и в Германия в частност не се гледа с положително око на достъпа на китайски вложители до високи технологии посредством придобиването на акционерни дялове. До компании за работика като Kuka и Kion те бяха позволени след продължителни съвещания с управлението и другите акционери.
Матиас Махинг, зам.-министър на стопанската система, разяснява, че идната седмица в Сохия министрите на стопанската система на Европейски Съюз ще разискват по какъв начин по-добре да защитят стратегически европейски компании от нежелани вложители. " Важно е Европа да бди на кои основни европейски технологии са хвърлили око задгранични стратегически вложители. "
Освен за среща при започване на идната седмица китайците възнамеряват и диалози с високопоставени представители на немското държавно управление в Берлин, заяви Reuters. Източници на организацията споделят, че китайската компания има намерение да бъде дълготраен поддържащ вложител.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР