Председателя на Синдиката на българските учители Янка Такева е разпратила

...
Председателя на Синдиката на българските учители Янка Такева е разпратила
Коментари Харесай

Синдикалният лидер Янка Такева лобирала за издателство на учебници

Председателя на Синдиката на българските учители Янка Такева е разпратила до шефовете на учебни заведения в страната и до регионалните координатори на синдиката писмо, в което предлага през образователната 2020/2021 да бъдат употребявани учебниците на издателство " КЛЕТ България ", оповестява " Сега ". Издателството е приемник на " Анубис " и " Булвест 2000 ".

От писмото ѝ, оповестено от изданието, се вижда, че тя предлага на учителите да употребяват учебниците на " КЛЕТ България " за 1,2, 5 и 6 клас, както и за подготвителните 3 и 4 групи в детските градини. Такева изяснява откритото лобиране с обстоятелството, че издателството е подпомагало 10 година съществуването на в. " Учителско дело " и в името на " общественото партньорство ". В писмото тя предизвестява учителите, че ще бъдат потърсени скоро от районните представители на издателството.

Според Закона за предучилищното и учебното обучение учебниците и помагалата към тях се избират от учителите, които преподават по съответния предмет.

Лобирането на Такева провокира вълна от неодобрение измежду шефовете на учебните заведения. " Това е висша безочливост и безсрамие. Чудя се дали някой висшестоящ МОН е осведомен с това писмо, написа във фейсбук група шефът на 107-о ОУ в София Данко Калапиш, представен от " Сега ". " Това не е ли спор на ползи? Ако някой шеф лобира за несъмнено издателство, СБУ ще му вземат главата ", добавя шефът на 34 ОУ в София Боряна Толовска.

Янка Такева е ръководител на СБУ от 1994 насам. В синдиката членуват близо 80% от учителите в България.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР