Председателя на енергийната комисия Делян Добрев обяви, че в последния

...
Председателя на енергийната комисия Делян Добрев обяви, че в последния
Коментари Харесай

Нов обрат - КЕВР получи право да спре сделката с CEZ

Председателя на енергийната комисия Делян Добрев разгласи, че в последния миг ГЕРБ е взела политическо решение за разширение на пълномощията на КЕВР

© Юлия Лазарова Още по тематиката
КЕВР остава без права за договорката с CEZ, само че с по-висок бюджет

Помените в Закона за енергетиката се чака да бъдат гласувани на второ четене в пленарната зала на следващия ден
25 апр 2018
Скъпият ток от тецове на Ковачки и Папазов няма да бъде обезпечено изкупен

Включването им в системата би коствало 330 млн. лева годишно, което би вдигнало цената на електрическата енергия за бита с 16%
24 апр 2018
Комисия за защита на конкуренцията не видя проблеми в подготвяната промяна в енергетиката

Промените в законодателството ще бъдат гласувани дефинитивно от Народното събрание тази седмица
23 апр 2018
ВЕИ ще могат да подписват контракти непосредствено с потребителите

" Не си губете времето с планове като АЕЦ " Белене ", споделя президентът на EUFORES Клод Турме
22 апр 2018
Безплатният обяд на Ковачки и Папазов

ТЕЦ-овете на двамата предприемачи ще бъдат включени в контролирания пазар на високи цени, макар че няма потребност от тях
20 апр 2018
Резервирай ми 17 милиона

Държавата усилва студения запас и евентуално вкарва нов състезател в него - Топлоелектрическа централа " Варна "
13 апр 2018
Електричество от бъдещето

Управлението на електроразпределителните мрежи се автоматизира, в бранша навлизат и блокчейн технологиите
7 апр 2018 След разногласия и диспути сред ГЕРБ, Движение за права и свободи, " Обединените патриоти " и Българска социалистическа партия депутатите за следващ път трансформираха в четвъртък наредбите на Закона за енергетиката и дефинитивно дадоха право на Комисията за енергийно и водно контролиране да позволява покупко-продажби с като тази сред CEZ и компанията на Гинка Върбакова " Инерком ". До през вчерашния ден ГЕРБ бяха твърдо срещу въвеждането на сходно пълномощие, обяснявайки, че по този начин страната може да попадне в неприятна обстановка и против нея да бъдат заведени нови арбитражни каузи. Сега обаче Делян Добрев разгласи, че е взето политическо решение за поддръжка на тази концепция, стартирана от " Обединените патриоти ". Против гласоподаваха само от Движение за права и свободи.

" Посланието, които изпратихте към вложителите, е, че без позволение от страната никой няма да може да прави бизнес в енергетиката или да излезе от този бранш. И по времето на Тодор Живков нямаше такава принуда ", разяснява незабавно след вота Рамадан Аталай от Движение за права и свободи.

Правомощия без предел

С гласуваните на второ четене текстове се предлага КЕВР да позволява дейности по предписание с дялове и акции, представляващи повече от 20% от капитала на търговски сдружения, които са лицензирани за транспорт на електрическа енергия, топлинна сила и газ.
Също по този начин се дава се опция регулаторът да отнеме лиценза на компания, която наруши тази наредба.

Никъде обаче не е посочено въз основата на какво регулаторът ще позволява или не такива покупко-продажби и дали пълномощията ще важат за почнали преди приемането им процедури. Без въвеждането на ясни и точни критерии това значи, че регулаторът може по своя (или политическа, въпреки официално да е независим) преценка да спре всяка продажба в енергетиката. Което е следващият неприятен сигнал за частните вложители.

На входа и на изхода

В по този начин написаните текстове няма и никаква гаранция, че в бранша ще бъдат допускани единствено стратегически вложители, какъвто бе един от претекстовете на патриотите и Българска социалистическа партия.
Освен това в такива проблеми не става дума единствено за купувача, само че и за продавача. Ако КЕВР реши, би могла да върже ръцете на всеки вложител и да не му разреши да продаде бизнеса си. В случая с CEZ това значи да бъдат арестувани у нас макар желанието им да си тръгнат. Или да бъдат принудени да продадат активите си на тъкмо избран претендент.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР