Председателката на Софийския апелативен съд Даниела Дончева © ЮЛИЯ ЛАЗАРОВА

...
Председателката на Софийския апелативен съд Даниела Дончева © ЮЛИЯ ЛАЗАРОВА
Коментари Харесай

Спорното "дело за 102 милиона" активи на КТБ се падна на съдия Мадлена Желева

Председателката на Софийския апелативен съд Даниела Дончева

© ЮЛИЯ ЛАЗАРОВА Още по тематиката
Върховен касационен съд откри нарушавания на инцидентното систематизиране на делата в Апелативен съд - София
2 ное 2017
Председателката на Апелативен съд - София, изиска инспекция от основния прокурор и инспектората

Повод са обвиняванията в корупция, отправени от търговски арбитър против нея
16 окт 2017
Съдия упрекна председателката на Апелативен съд-София в дейности със " мощен корупционен аромат "

Със своя заповед Даниела Дончева иззела дело към КТБ за 102 млн. лева, съдията ѝ пожелава " със здраве да харчи почтено извоюваните пари "
12 окт 2017 Новият арбитър докладчик по делото обвързвано с КТБ, известно като " 102-та милиона ", е съдията от комерсиалното поделение на Софийския апелативен съд Мадлена Желева. Тя бе определена на инцидентен принцип обществено, като в правосъдния състав ще заседават сътрудниците й Галина Иванова и Васил Христакиев. Мадлена Желева беше измежду 19-те апелативни съдии, които при започване на януари 2015 година желаеха инспекция в Софийския градски съд, когато беше ръководен от Владимира Янева. Била е докладчик по делото на втора инстанция на Ангел Бончев против фондация " Утре за всеки " за направеното под напън от него подаяние от 157 000 евро след похищение на брачната половинка му от " Наглите ".

Преразпределението се наложи, защото ден по-рано ръководителят на съда Даниела Дончева си направи отказ, а до отвода се стигна откакто първичният арбитър докладчик Милен Василев обществено упрекна Дончева, че нелегално го е отстранила от делото. Междувременно инспекция на Върховния касационен съд откри, че в САС има нарушавания в инцидентното систематизиране на делата.

Проверките

В края на предходната седмица бяха оповестени резултатите от инспекцията на тричленна комисия от съдии от Върховния касационен съд (ВКС), която е установила нарушаване при инцидентното систематизиране на делата в Софийския апелативен съд, а мотивът точно методът, по който въпросното дело е конфискувано от арбитър Милен Василев и преразпределено на арбитър Дончева. Информацията за това стана обществено известна, откакто при започване на октомври арбитър Василев закачи заявление съдийския кулоар, в което споделя за нарушаванията при преразпределянето на делото на различен правосъден състав, в който влиза Дончева. Той окачестви тази скица като дейности със " мощен корупционен аромат ".По случая бяха формирани още две инспекции – в прокуратурата и в Инспектората към Висшия правосъден съвет.

Мотивите за отвода

Пресслужбата на съда цитира претекстовете на арбитър Дончева за отвода, в които тя показва противоречие с оценките за законността на преразпределението на делото и ги квалифицира като опит за напън, само че все пак се води от процеса. Според Дончева делото " явно съставлява интерес, който не може да бъде избран като съответстващ към спазването на настоящата нормативна уредба ". Същевременно " последователността на изявите най-вероятно цели игнориране на опцията за безпристрастна преценка на събитията по делото, както и отправяне на предизвестие към всеки арбитър, който би си разрешил сходен метод на работа ", декларира тя.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР