Председателката на Европейския парламент Роберта Мецола призова европейската общественост да

...
Председателката на Европейския парламент Роберта Мецола призова европейската общественост да
Коментари Харесай

ЕС: Изборите за Европарламент ще се състоят от 6 до 9 юни 2024 г.

Председателката на Европейския парламент Роберта Мецола прикани европейската общност да вземе присъединяване в идващите избори за законодателния орган, за които през днешния ден беше оповестено, че ще се състоят от 6 до 9 юни 2024 година, съобщи ДПА.

" Бъдете част от най-голямото практикуване на народна власт в Европа. Не оставяйте някой различен да избере вместо вас. Гласувайте " , прикани Мецола в свое видеообръщение.

Представители от 27-те страни членки на Европейски Съюз " преди малко са одобрили " датите за производство на изборите на среща в Брюксел, разгласи Швеция, която сега е ротационен ръководител на Съвета на Европейски Съюз.

Изборите се създават на всеки пет години и на тях се явяват националните политически партии. След като бъдат определени обаче, евродепутатите се причисляват към транснационални политически групи в Европейския парламент. Парламентът, който е единствената институция на Европейски Съюз, която се избира с директно гласоподаване, гласоподава кандидатурата за ръководител на Европейската комисия и утвърждава нейния състав. Настоящата председателка на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен към момента не е дала знак дали има намерение да се кандидатира за втори мандат отпред на изпълнителната власт на Европейски Съюз.

Времевата рамка от четири дни за производство на вота се отнася за всички страни членки на Европейски Съюз.

Последните избори за Европейски парламент се състояха през май 2019 година. Радикални десни партии усъвършенстваха резултатите си, макар че зелени и демократични партии също се показаха добре, показва ДПА. Традиционните социалистически и християндемократически партии записаха исторически ниски резултати.

Парламентът заседава както в Брюксел, по този начин и в Страсбург, Франция.
Източник: vesti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР