Председателката на Европейската комисия (ЕК) Урсула фон дер Лайен пристигна

...
Председателката на Европейската комисия (ЕК) Урсула фон дер Лайен пристигна
Коментари Харесай

Фон дер Лайен и световни лидери пристигнаха в Киев на втората годишнина от войната в Украйна

Председателката на Европейската комисия (ЕК ) Урсула фон дер Лайен дойде в Киев за отбелязването на втората годишнина от войната в Украйна. Заедно с нея в украинската столица дойдоха още министър председателите на Италия, Белгия и Канада – Джорджа Мелони, Александер де Кро и Джъстин Трюдо .

На 24 февруари 2022 година Русия атакува Украйна с аргумента, че желае да я освободи от нацизма, въпреки че Украйна не е нацистка страна. Агресорът унищожи цели градове, умъртви десетки хиляди, вписа украински области в конституцията си, и получи обвиенения поради няколко закононарушения в Международния углавен съд.

„ Повече от всеки път стоим компактно до Украйна. Финансово, стопански, военно и морално. Докато страната дефинитивно бъде освободена “, написа Фон дер Лайен в обществените мрежи.

По-късно денем Мелони се чака да води видеоконферентна връзка с водачите на страните от Г-7 – Съединени американски щати, Франция, Англия, Германия, Италия, Канада и Япония . На нея се чака да приказва и украинският президент Володимир Зеленски . По-рано той сподели, че страната му пред подписване на съглашения с задгранични сътрудници, които ще доведат до повишението на способността на украинските сили.

В същото време Канада разгласи, че в съгласуваност със Съединени американски щати и Англия е наложила наказания на 10 души и 153 организации, свързани с Русия поради войната. В листата са включени старши чиновници в частни и държавни компании, регистрирани в Русия и Кипър, пишат от външното министерство в Отава.

От Берлин немският канцлер Олаф Шолц прикани Германия и Европа да положат по-големи старания за укрепването на защитата си. Той дефинира НАТО като главен поръчител за защитата „ и от двете страни на Атлантика “.

„ Русия освен атакува Украйна, тя разрушава мира в Европа “, сподели още Шолц.

В България, че София ще продължи да оказва помощ на Киев и добави, че Русия ще получи правораздаване за закононарушенията против Украйна.

Продължаващата две години война е най-големият боен спор на територията на Европа след края на Втората Световна война. Москва дълго време отхвърляше, че ще нападне, само че в последна сметка го направи. Оттогава до момента това решение се оправдава от Владимир Путин и Кремъл с голям брой лъжли, погрешни и пропагандни тези, част от които се трансформират.
Източник: svobodnaevropa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР