Председателката на ЕК Урсула фон дер Лайен, председателят на ЕС

...
Председателката на ЕК Урсула фон дер Лайен, председателят на ЕС
Коментари Харесай

Зеленски обмисля визита в Брюксел. Боевете в Украйна продължават

Председателката на Европейска комисия Урсула фон дер Лайен, ръководителят на Европейски Съюз Шарл Мишел и украинският президент Володимир Зеленски на взаимна си конференция в Киев, на 3.02.23/ Снимка: Българска телеграфна агенция
Обобщаваме по-важните събития, свързани с войната в Украйна през последното денонощие.

Украинският президент Володимир Зеленски обмисля аудиенция в Брюксел, споделиха през вчерашния ден няколко чиновници на Европейския парламент пред Българска телеграфна агенция. Служител на институцията показа за „ огромната възможност “ за осъществяване на особено съвещание на Екологичен потенциал в четвъртък с присъединяване на украинския водач.

В същия ден европейските водачи се чака да се съберат в Брюксел за среща на Европейския съвет. Зеленски се чака да участва като посетител.

Председателят на Европейския съвет Шарл Мишел е поканил Зеленски „ да взе участие персонално в идната среща “, написа нощес в Туитър представител на Мишел. Говорителят не сподели, по кое време Зеленски може да одобри поканата и посочи, че не може да даде повече информация „ от съображения за сигурност “.

Подобна аудиенция в чужбина би била втора за украинския президент след началото на съветската инвазия в Украйна, след визитата му във Вашингтон през декември, напомня ДПА.

Междувременно, Украйна се сблъсква с температури до -20C тази зима, като в същото време се пробва да се оправи с филантропична рецесия, на фона на съветските удари по основна гражданска инфраструктура. Според изследване, регионите в Днепър, Донецк и Харков са изключително уязвими. Някои от тях приютяват десетки хиляди разселени хора през зимата. В същото време основна инфраструктура, като сила и жилища, е обект на съветски обстрел.
Боевете в Херсон и Соледар не престават
Русия е направила пет ракетни и 12 въздушни офанзиви, както и 36 обстрела за интервал от 24 часа, удряйки южни цели като Херсон. Това оповестиха украинските въоръжени сили в понеделник вечерта.

Украинската авиация също е нанесла девет удара по съсредоточени съветски сили и две противовъздушни позиции. Докладите от Battleground не могат да бъдат неотложно доказани.

Интензивни боеве не престават да бушуват към град Бахмут и околните градове Соледар и Въгледар, заяви президентската канцелария на Украйна. Украйна заяви още, че съветските сили са употребявали танков, минохвъргачен и артилерийски огън в Бахмут.

Министерството на защитата на Обединеното кралство съобщи, че Русия продължава да прави дребен прогрес в напъните си да обкръжи Бахмут.
Битките за Донецк и Луганск се разгарят
Руските сили се пробват да обвържат украинските сили в региона на Източен Донбас,  твърди Украйна. Съобщава се, че Москва събира спомагателни войски там за предстояща атака през идващите седмици, евентуално ориентирана към региона на Луганск.

„ Битките за района се разгарят “, сподели Павло Кириленко, губернаторът на Донецк.

В Луганск губернаторът Сергей Хайдай сподели, че обстрелът там е намалял, тъй като „ руснаците са пестили муниции за широкомащабна атака “.

Западната част на региона на Луганск евентуално ще бъде фокусът на новата съветска атака, сподели Кирило Буданов, началник на украинското военно разузнаване, за който се допуска, че ще поеме Министерството на защитата. В изявление за Financial Times той сподели, че офанзивата най-вероятно ще стартира от „ подобаващи механизирани бригади “, а не от зле подготвените резервисти и наемници на Вагнер, които понасят тежки загуби в последните борби.
Гутериш “: „ Светът навлиза в „ по-широкомащабна война “
Генералният секретар на Организация на обединените нации Антониу Гутериш предизвести, че светът навлиза в „ по-широкомащабна война “ поради Украйна. Обръщайки се към Общото заседание на Организация на обединените нации единствено седмици преди първата годишнина от нахлуването на Русия в Украйна на 24 февруари, Гутериш сподели:

„ Перспективите за мир не престават да понижават. Шансовете за по-нататъшна ескалация и кръвопролития не престават да порастват.
Кога Украйна ще получи обещаните танкове?
Планът на Германия бързо да събере два батальона танкове Leopard 2 от европейските съдружници и да ги изпрати в Украйна напредва по-бавно от предстоящото. Няколко страни към момента не са решили дали могат да изпратят транспортни средства. В Европа, с изключение на Берлин, единствено Полша и Португалия до момента са създали съответни обещания да дадат своя принос.

От тази седмица украинските бойци би трябвало да стартират да се образоват на танкове Leopard 2 в Германия и Полша. „ Ангажиментът на Германия остава в действие “, сподели държавният представител Волфганг Бюхнер в понеделник.

Министърът на защитата на Канада Анита Ананд показа изображение на първия дарен от Канада танк Leopard, който идва в Полша.

„ Заедно с нашите съдружници скоро ще образоваме въоръжените сили на Украйна в потреблението на това съоръжение “, написа тя в Туитър.

Премиерът на Норвегия Йонас Гар Стьоре предложи страната му да даде 75 милиарда норвежки крони (£6,1 милиарда) помощ на Украйна за пет години. Половината от помощта през 2023 година ще финансира военните потребности на Киев, до момента в който останалата част ще отиде за филантропични потребности, макар че това разделяне може да се промени през идващите години, сподели той.

Съобщението идва, откакто държавното управление на Стьоре беше под напън да усили поддръжката за Украйна, откакто завоюва милиарди спомагателни доходи от нефт и газ от войната на Русия.
Източник: debati.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР