Председатели и представители на всички големи асоциации на туристическия бранш

...
Председатели и представители на всички големи асоциации на туристическия бранш
Коментари Харесай

Туристическият бранш на среща с ГЕРБ - СДС във Варна: В последните две години липсва чуваемост. Стабилност имахме до 2020 година

Председатели и представители на всички огромни асоциации на туристическия отрасъл в България се отзоваха на покана за среща, отправена от претендентите за народни представители от листата на коалиция ГЕРБ – Съюз на демократичните сили във Варна, с лидер на листата Даниел Митов, и ръководителя на градската конструкция в морската столица Николай Костадинов.

В последните две години няма безусловно никаква чуваемост за проблемите в туризма. За бизнеса най-важно е да има непоклатимост. Стабилност имахме до 2020 година, по-късно тази дума е мираж, сигнализираха по време на срещата от браншовите организации, като акцентираха главните проблеми, пред които е изправен туризмът в страната.

„ Това от което има потребност бизнесът е предвидимост и непоклатимост и се надяваме след тези избори да имаме такава. В момента най-наболял е казусът с неналичието на работна ръка, с наемането на служащи от трети страни, който може да се реши единствено и само в Народното събрание. Не се взеха ограничения външните ни консулства да се попълнят както би трябвало, няма кой да обработва документите на искащите да дойдат да работят у нас и бизнесът страда “, съобщи по време на срещата ръководителят на Българската асоциация на заведенията (БАЗ) Ричард Алибегов.
За образец Алибегов даде Индия, където по думите му сега има над 12 000 – 13 000 поръчки, а в Делхи е назначен един човек, който ги обработва.

„ Този човек и да не спи, и 24 часа в денонощието да работи, отново няма да има опцията да обработи тези хора и ще се случи по този начин, че по Черноморието хотели с огромна леглова база няма да могат да отворят, поради нищожен брой хора на работа “, уточни той.
Алибегов моли този развой да се засилва, тъй като всичко останало няма никакво значение, в случай че няма работна ръка и посочи, че у нас административните процедури са най-тромави. Ако на една хърватска компания, да вземем за пример, са й нужни 2 седмици, с цел да си придвижи документите, у нас процедурата лишава 2 месеца.

„ Алармираме от дълго време за тези проблеми и в случай че преди няколко години този дял на работна ръка е бил доста дребен и няма проблем да изчакаш 2-ма, 3-ма индивида, в този момент ни трябват 30-40% от личния състав. 27 000 души работна ръка липсват сега по Черноморието “, посочи ръководителят на БАЗ.
В отговор на посочените проблеми лидерът на листата на ГЕРБ – Съюз на демократичните сили във Варна, Даниел Митов акцентира, че е нужна актуализация на бюджета, който не е планувал, че Външно министерство би трябвало да командирова не двама, а двайсет чиновници в Индия.

„ Трябва да се вдигне бюджетът на Министерство на външните работи, което мигновено да стартира да изпраща личен състав в страните, от които българският бизнес има желание да притегля работна ръка. По предложение на ГЕРБ – Съюз на демократичните сили направихме към този момент промени в законодателството, които облекчават режима за издаване на визи на служащи от трети страни, само че за жалост бюджетът не е обновен по този начин, че да разреши на Министерство на външните работи да отдели задоволително кадрови капацитет, с цел да се усили потенциалът на консулските служби. Това може да се случи след изборите, когато има нов работещ парламент и държавно управление, което знае какво прави “, съобщи Митов, като посочи обстоятелството, че политическата неустойчивост визира всеки бранш в стопанската система.

„ Видяхме че импровизациите не водят до нищо положително, по тази причина нашата борба е да спечелим доверието на задоволителен брой жители, тъй че разликата сред ГЕРБ – Съюз на демократичните сили и втория да е задоволително огромна, с цел да разреши съставянето на постоянен постоянен кабинет, който професионално да се захване с проблемите пред обществото и страната “, добави той.
Зам.-председателят на Националния ръб по туризъм (НБТ) доктор Мартин Захариев посочи на собствен ред, че валутата сред бизнеса и политиците е доверието и това, че представителите на най-големите браншови организации у нас участват на срещата приказва за точно за това.

„ Ние сме тук освен с цел да ви подкрепим. Това, че сме се събрали демонстрира, че имаме доверие. От този многомандатен регион (3МИР), ГЕРБ имаше шестима депутати в предишния парламент, за седем ние ще се съгласим, че работата е свършена, само че триумф ще е да вкарате осем “, дефинира първата задача доктор Захариев и изрече признателност от името на Борда по туризъм към Красен Кралев за свършената работа във връзка с бранша, като член на Комисията по туризъм в Народното събрание.

„ Политическите турбуленции и шестите парламентарни избори за три години вкараха българския туризъм в рецесия. Неговият капацитет е двойно по-голям “, посочи зам.-председателят на НБТ, като акцентира, че най-бедното министерство в Министерски съвет е точно Министерството на туризма. „ Да прибавим и неналичието на една стотинка по Плана за възобновяване и резистентност (ПВУ) за бранша. ПВУ е инструмент, който има давностен период и той изтича в края на 2026 година. На 1 януари 2027 година българският туризъм ще се разсъни като изгаснала лампа в радара. Метафората е точна, тъй като прилежащите ни страни ще са похарчили към този момент сред 100 и 400 млн. евро единствено за бранш туризъм. Затова ние сме задължени в идващите две години в действителност да създадем чудеса с българския туризъм, с цел да не загаснем на картата. Ако страната не помогне в този интервал, България ще загуби големи конкурентни преимущества “, посочи още доктор Захариев.
В отговор на коментираните проблеми, пред които е изправен браншът, Красен Кралев показа къс доклад за свършеното от ГЕРБ – Съюз на демократичните сили в 49-ото Народно събрание като посочи преди този момент, че като варненец и човек надълбоко обвързван с морето, за него туризмът е от извънредно значение.

„ Дълбоко почитам всички бизнесмени, които основават първокласен артикул в България и те постоянно ще имат моята поддръжка. Туризмът би трябвало да е държавен приоритет освен на думи, само че и на каузи, и ГЕРБ е единствената партия, която е потвърдила, че се грижи за българския туристически артикул “, сподели Кралев.
„ Ние бяхме партията, която направи задълбочено изследване на Законопроекта за силата от възобновими източници в морските пространства, така наречен перки в морето. И откакто се откри, че тази концепция е с извънредно противоречиви както екологични, по този начин и стопански изгоди, спряхме законопроекта сред първо и второ четене “, посочи той.
По думите му по отношение на необятно дискутираната тематика за 9% Данък добавена стойност за сектора, е значимо да се означи, че от Министерството на финансите, ръководено от Асен Василев, по този начин и не са създали разбор за изгодите и загубите, които има понижената ставка. Такъв обаче са създали от бранша и се е оказало, че понижената ставка носи повече доходи в държавния бюджет от директни и косвени налози.

„ Далеч съм от мисълта да се подведа по популистките тези, че заведенията са най-сенчестия бранш. Но пониженото Данък добавена стойност оказа помощ в допълнение за изсветляването на този отрасъл. Следвайки европейски практики, запазването на понижената Данък добавена стойност ставка е логически ход. В 24 от 27 страни членки на Европейски Съюз, Данък добавена стойност за хотели и заведения за хранене е понижено още от 2008 година “, акцентира Кралев и посочи, че туризмът е един от секторите, които пострадаха най-вече по време на пандемията от COVID-19.
„ Това докара до отлив на работна ръка и се наложи да вършим незабавни промени в Закона за чужденците в Република България, които да облекчат процедурите при наемането на чиновници от страни отвън Европейския съюз. И още веднъж ГЕРБ беше водеща мощ, като аз съм горделив, че участвах интензивно в този развой “, добави той и приключи с думите, че България има добър туристически артикул, с който страната ни би трябвало да гордее и да развива, а средствата за неговата реклама би трябвало да се усилват и разходват вярно, а не както е било до в този момент за извършване на покупки на въздействие на локална почва.
След двучасови ползотворни и за двете страни диспути, в края на срещата Даниел Митов прикани за поддръжка на 9 юни, с цел да може ГЕРБ – Съюз на демократичните сили да сформира устойчиво държавно управление от потвърдени специалисти и да се стартира с качествено и професионално решение на проблемите, пред които е изправен секторът и цялата страна. „ В последните три години се виждаме постоянно и си приказваме едни и същи неща, тъй като нищо не се случва и отиваме от избори на избори. Надявам се, че тук ще затворим този цикъл и тези проблеми ще останат зад тила ни “, сподели в умозаключение лидерът на варненската листа.

Гласувайте за ГЕРБ-СДС с №22 в бюлетината за Стабилна България в Сигурна Европа!

Изпратено от Пресцентър ГЕРБ
Избори за членове на Европейски парламент и за Народно заседание, 09 юни 2024 година
Купуването и продаването на гласове е престъпление
Източник: moreto.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР