Предрешена битка срещу COVID-19 в Еквадор. Местен лекар твърди, че

...
Предрешена битка срещу COVID-19 в Еквадор. Местен лекар твърди, че
Коментари Харесай

Лекар от Еквадор: Чакаме някой да умре, за да приемем пациент с COVID-19

Предрешена борба против COVID-19 в Еквадор. Местен доктор твърди, че има сериозен дефицит на болнични кревати, медикаменти и най-много здравни служащи.
Само на към 400 километра от столицата Кито се намира град Сантяго де Гуаякил - най-големият град в Еквадор. По данни от 2009 година градът е с население над 3 милиона души. Това е и най-сериозно засегнатият от епидемията в страната. Към днешна дата в Гуаякил са регистрирани общо 4 450 заболели. Това са близо 70% от всички случаи в Еквадор. Починалите в града са 242.

Снимки на тела по улиците шокираха потребителите в обществените мрежи. Причината е изчерпаният потенциал на моргите в Гуаякил. Няма задоволително свободни места и в гробищата. Ситуацията бързо стигна до интернационалните издания и се трансформира във водеща вест. Огромна е цензурата обаче в страната и малко на брой от борците на първа линия се опасяват да приказват.

“Има заплашителен дефицит на медикаменти по аптеките - както частните, по този начин и държавните. Имаме лечебни заведения, в които няма задоволителна леглова база, няма и респиратори, които са от сериозна значимост за спасяването на човешки животи”, споделя пред RT доктор от Гуаякил.

Това обаче значи, че медиците са изправени пред тежки избори.

“В доста от случаите ни се постанова просто да изчакаме някой да почине, с цел да може да настаним различен пациент и да го прикрепим към обдишвател”, споделя още медикът.

Липсата на екипировка е довела и до наложително затваряне на една от лечебните заведения в града. Лекарят е безапелационен - при наличните условия светлина в тунела няма, а обстановката ще се утежнява от ден на ден.

Едно от последните решения на властта е труповете да се съхраняват в хладилни камиони. Създадени са по този начин наречените “спешни гробища”.

“Труповете по улиците ще стартират да се разлагат. Това ще утежни епидемията и ще докара до поява на други заболявания”, счита лекарят.

People in Ecuador complained that the country's public hospitals failed to quickly locate the bodies of family members who died due to the coronavirus, and in some cases misidentified the remains https://t.co/Rh7O2H1Yvapic.twitter.com/7A5TsDknli
— Reuters (@Reuters) April 9, 2020
Източник: frognews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР