Предпроектното проучване по пилотния водороден проект за подземното газово хранилище

...
Предпроектното проучване по пилотния водороден проект за подземното газово хранилище
Коментари Харесай

САЩ ще финансират проучването за добив на водород в газохранилището „Чирен“

Предпроектното изследване по пилотния водороден план за подземното газово вместилище " Чирен " е в начален стадий на развой по кандидатстване за финансиране от Агенцията за търговия и развиване на Съединени американски щати . Това заяви Карл Крес, районен шеф за Близкия Изток, Северна Африка, Европа и Азия от Агенцията за търговия и развиване на Съединени американски щати (The U. S. Trade and Development Agency) по време на среща с изпълнителния шеф на " Булгартрансгаз " Владимир Малинов във Вашингтон. Институцията финансира основни планове и си сътрудничи с компании за развиване на устойчива инфраструктура и стимулиране на икономическото развиване в партньорски страни. Карл Крес акцентира, че предпроектното изследване е възможно за финансиране в цялостния му размер. След като завърши вътрешна процедура по утвърждение в границите на организацията, ще се подпише и грантово съглашение. 

" Като виновен газопреносен оператор " Булгартрансгаз " към този момент работи по бъдещото развиване на преносната инфраструктура за водород към прилежащите страни, както и за адаптиране на съществуващата газопреносна система за работа с водородно-газови смеси. Реализацията на този първи по рода си за България план за произвеждане и потребление на зелен водород за софтуерни потребности в оборудванията на ПГХ " Чирен " ще понижи излъчванията на парникови газове и ще способства за реализиране задачите на декарбонизация ", е споделил Малинов пред представителите на USTDA. 

През септември 2023 година " Булгартрансгаз " ЕАД, " Главболгарстрой Холдинг " АД, американските компании " Солар Търбайнс " (Solar Turbines Inc.) и " Ханиуел " (Honeywell), както и италианската " Пиетро Фиорентини " (Pietro Fiorentini) подписаха в Съединени американски щати меморандум за съгласие по отношение на плана. Първият стадий за реализацията е предпроектно изследване, което ще дефинира техническата настройка и структурата на публично-частното партньорство за неговото осъществяване. Произведеният зелен водород се планува да се употребява като гориво на площадката.

Малинов подчертава и върху създадения от " Булгартрансгаз " ЕАД план " Водородопреносна инфраструктура в България " , който бе включен през ноември 2023 година в листата на Европейската комисия на Проектите от общ интерес за Европейски Съюз. Планираната инфраструктура се състои от нов водопровод с дължина към 250 км и две компресорни станции в региона на Дупница и Кулата. Новата инфраструктура ще разрешава двупосочен транспорт както на водород, създаден в страната, по този начин и на водород от Гърция.

" Булгартрансгаз " ЕАД създава разновидности за развиване на втората фаза на водородната мрежа, включваща уголемение в страната и обезпечаване на съгласуваност с бъдещата преносна инфраструктура за водород в Румъния. " Инфраструктурата на " Булгартрансгаз " за транспорт на водород ще има основна роля за реализирането на предпочитания кулоар на Европейски Съюз за транспорт на зелен водород от Югоизточна до Централна Европа ", добави Малинов. 

В бюджета за тази година Народното събрание утвърди да се плануват държавни гаранции по заеми, които " Булгартрансгаз " може да изтегли за разширение на хранилището в Чирен до 207,6 милиона евро. Темата за газовите връзки по така наречен кулоар " Север - Юг " от Румъния през България до Гърция беше обсъждана в част от срещите на Българската държавна делегация с представители на Съединени американски щати предходната седмица и при започване на тази.
Източник: dariknews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР